Regionaal

Appen op de fiets? In Purmerend 71 boetes uitgedeeld

Regionaal – In Purmerend zijn er in de maanden juli en augustus van dit jaar 71 boetes uitgedeeld voor het vast hebben van een mobiele telefoon op de fiets. Het CJIB publiceerde de landelijke cijfers hierover. Sinds 1 juli is het verboden om een mobiele telefoon vast te houden tijdens het fietsen. De boete hierop bedraagt € 95,00.

In de omliggende regio gemeenten liggen de cijfers een stuk lager. In Edam-Volendam werden er 11 boetes uitgedeeld. In de Beemster 6 boetes. In de gemeente Waterland 1 boete en in Wormerland 12 boetes. In heel Nederland werden meer dan 9.000 bekeuringen uitgedeeld: goed voor een bedrag van ruim € 878.000. Zuid-Holland spant de kroon met maar liefst 2.410 boetes.

Wettelijk verbod

Vanaf 1 juli 2019 is het wettelijk verboden om te fietsen met je telefoon of ander mobiel elektronisch apparaat zoals een muziekspeler, navigatieapparaat of tablet in je hand. Het maakt niet uit of je tijdens het fietsen handheld aan het bellen bent, een appje verstuurt of een liedje opzoekt uit je playlist. Heb je je telefoon in je hand tijdens het fietsen, dan riskeer je een boete van € 95,00.

Handsfree mag

Staat je mobiel in een houder terwijl je ’m bedient, dan ben je niet in overtreding. Er is dan geen sprake van ‘vasthouden’, maar van handsfree gebruik. Overigens kun je wel een bekeuring krijgen als het bedienen van je telefoon tot gevaarlijk weggedrag leidt (volgens artikel 5 van de Wegenverkeerswet).

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Heeft u nieuws, foto's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.