Ooostzaan – Onderzoekers van de Universiteit Maastricht worden bedreigd naar aanleiding van een vondst van kadavers in het water in Het Twiske. Die resten blijken van biggen te zijn. Een duikende YouTuber schrok zich rot toen hij de kadavers tegenkwam. De kooien zijn onderdeel van een onderzoek naar de dood van baby’s.
“Het is een belangrijk maatschappelijk onderzoek van de Universiteit van Maastricht”, vertelt forensisch onderzoeker Marco Pot, die al twee jaar bezig is met het project, waaraan ook andere hogescholen verbonden zijn. “Het gaat om een onderzoek naar het tijdstip van het overlijden van een baby.”
Voor het onderzoek worden op een natuurlijke manier overleden biggetjes gebruikt, die in totaal vier jaar middenin Het Twiske blijven liggen. De onderzoekers gebruiken biggen om de datum van overlijden onder water te bekijken, omdat de biggetjes even snel vergaan als baby’s.
Niet iedereen is enthousiast. Onderzoekers van de Universiteit Maastricht worden bedreigd vanwege het project, meldt 1Limburg. “We zouden zelf bij die biggen onder water gehouden moeten worden”, beschrijft onderzoeker Marco Pot een van de reacties. Hij vindt de ophef overdreven. “Overal staat duidelijk aangegeven dat het om forensisch onderzoek gaat. Er hangen borden met uitleg en telefoonnummers voor meer informatie.”
Bizarre vondst
De YouTuber die de biggen ontdekte, maakte toevallig een duiktocht in de Stooterplas voor zijn video-kanaal. “De meest bizarre vondst ooit”, zei Emile Beukers in de video. De kooien liggen in de buurt van een onderwater duikersparcours. De betrokkenen hopen de research nu in alle rust te kunnen doen: “Want het is best een gevoelig onderzoek in de zin van verstoring”, vertelt Pot. “Het is wel ver uit de kant en op diepte maar we willen niet dat het onderzoek verstoord wordt en beschadigt.”
Kan geen kwaad
Voor zwemmers is het volgens de Voedsel- en Warenautoriteit niet gevaarlijk dat er resten van dode dieren in het water zitten. “Die heeft de situatie ter plekke bekeken”, vertelt Dick Wals, beheerder van het Twiske. “Die heeft onderzoek gedaan en daar kwam eigenlijk uit dat het geen kwaad kan. En toen we dat wisten, hebben we ermee ingestemd.” In de zomer wordt de waterkwaliteit ook nog elke twee weken gecontroleerd.
Relevant artikel:
Luguber: duikende Youtuber stuit op kooien met kadavers in ’t Twiske
Bron: Mediapartner NH-Nieuws.