23.3 C
Purmerend
zondag 23 juni 2024
HomeEvenementWeekendtip: Recycle Sint ruilmarkt op zaterdag 16 november

Weekendtip: Recycle Sint ruilmarkt op zaterdag 16 november

Purmerend – Voor het eerst heeft ook Purmerend een Recycle Sint ruilmarkt. Op 16 november opent wijkcentrum Triton in Purmerend haar deuren voor de Recycle Sint. Inmiddels telt Nederland ongeveer 150 ruilmarkten. Door speelgoed te ruilen, inplaats van nieuw te kopen, wordt het zinloze consumeren van deze tijd tegengegaan. Goed voor het klimaat, maar ook goed voor de portemonnaie. 

Het initiatief Recycle Sint is in 2012 bedacht door de Amsterdamse Elif Algu. Het idee is ontstaan vanuit haar ervaring dat kinderen overdaad aan speelgoed hebben en dat er volop met de pinpas wordt gezwaaid tijdens dit oh zo gezellige kinderfeest. Dat kan ook anders dacht Elif en zo werd Recycle Sint geboren.

Inmiddels worden er overal in het land Recycle Sint evenementen georganiseerd. Dit jaar staat de teller al bijna op 150 ruilmarkten door heel Nederland. En dat betekent -op basis van statistieken van 2018- dat er zo’n 50.000 stukken speelgoed geruild zullen worden met een marktwaarde van ongeveer €1.500.000 euro. We spreken hier van een enorme sociale impact. Ook buiten Nederland begint de epidemie zich te verspreiden. Dit jaar zijn er voor het eerst markten te vinden in Belgie en Curacao. Singapore heeft zich voor volgend jaar aangemeld.

Hoe werkt Recycle Sint?

Beeld © JoniIsraeli.com

Veel kinderen hebben anno 2019 een enorme hoeveelheid speelgoed. Vaak meer dan 50 stuks. Speelgoed waar niet meer mee gespeeld wordt, lever je in bij Recycle Sint. Aan het speelgoed wordt – via een puntensysteem – een waarde gehangen en hier krijg je Recycle Sint waardebonnen voor terug. Met deze waardebonnen kun je tijdens de Recycle Sint Markt weer speelgoed “kopen”. Zo wordt er circulair geconsumeerd met een gesloten beurs.

 

Recycle Sint heeft dit jaar de 18e plek behaald tijdens de Trouw Duurzame 100 in de categorie beste burgerinitiatief.

Purmerendse Recycle Sint gaat nog een stapje verder

Naast het feit dat dit een enorm gunstige impact heeft op het klimaat gaan de Purmerendse organisatoren Marloes Schoemaker en Anja Bonnes nog een stapje verder. Met de organisatie van hun speelgoedruilmarkt betrekken ze ook de in financieel zwaarder weer zittende families. Tijdens het laatste uur van de markt mag er namelijk ook alleen gehaald worden. Op deze manier is het voor hen ook mogelijk om een mooi Sinterklaasfeest te vieren, waarbij cadeaus gedoneerd worden tijdens de Recycle Sint ruilmarkt.

_______________________________________________________

Datum: Zaterdag 16 november 2019

Locatie: Wijkcentrum Triton (Triton 73, 1443 BM Purmerend)

Doneren

Wilt u alleen doneren? Dat kan op de dag zelf tussen 10.30 – 12.30u, maar ook vóór 16 november. Wilt u hier gebruik van maken, dan kunt u een mail sturen naar [email protected].

Doneren en ruilen

Wilt u zowel doneren als ruilen? Dat kan alleen op zaterdag 16 november. Doneren is tussen 10.30 – 12.30 uur en tussen 13.00 – 15.00 uur kunt u nieuw speelgoed uitzoeken.

Alleen halen

Als de tijd van ruilen voorbij is, biedt Recycle Sint Purmerend gezinnen die moeilijk rond kunnen komen en geen mogelijkheid hebben om speelgoed te ruilen, de mogelijkheid om per kind 2 stuks speelgoed uit te zoeken. Dat kan tussen 15.30u – 16.30uur.
Deze gezinnen moeten wel voor het evenement worden aangemeld (door uzelf of een ander) en graag erbij zetten hoeveel kinderen u heeft. Ook dat kan via het bovenstaande e-mailadres.

Goed om te weten: Grotere kinderen die niet meer geloven in Sinterklaas zijn natuurlijk ook van harte welkom om eigen speelgoed te komen ruilen. Al het speelgoed dat overblijft wordt na het evenement gedoneerd aan o.a. Kledingbank Purmerend.

Kijk voor meer informatie op het Facebook evenement Recycle Sint Purmerend

_______________________________________________________

Zelf een Recycle Sint Ruilmarkt opzetten volgend jaar?

Dat kan! Het mooie aan het concept is dat het “bottom up” is. Iedereen kan dit initiatief in gang zetten/ in actie komen. Men voelt zich onderdeel van de beweging: de duurzame ruilbeweging. Wilt u volgend jaar in uw eigen regio een initiatief in gang zetten? Neem dan een kijkje op recyclesint.org.

Nog een laatste tip van Recycle Sint

Je kunt je kinderen betrekken bij een duurzaam Sinterklaasfeest! Om de kinderen ook actief te betrekken bij het recyclen van speelgoed heeft Recycle Sint een mooie tip: laat de kinderen een krat vullen met speelgoed en zet deze bij de schoen. Sinterklaas zal de krat meenemen en het speelgoed verdelen onder andere kinderen. Hij weet tenslotte wat er op de verlanglijstjes staat! Op deze manier kunnen de kinderen zelf ook een aantal stukken tweedehands speelgoed krijgen uit kratjes van andere kinderen.

 

 

 

 

 Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,948FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
23.3 ° C
25 °
20 °
52 %
2.7kmh
3 %
zo
22 °
ma
22 °
di
25 °
wo
26 °
do
29 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.