Purmerend

Middelbare scholen houden zelf de omgeving schoon

Purmerend – Op woensdag 4 december heeft de gemeente Purmerend afspraken gemaakt met de middelbare scholen SG Antoni Gaudí, Nelson Mandela en Gerrit Rietveld. De afspraken gaan over het schoonhouden van het schoolplein en de omgeving van de school. De scholen gaan voortaan zelf aan de slag om de omgeving schoon te houden. Wethouders Eveline Tijmstra (Fysieke leefomgeving) en Paul van Meekeren (Onderwijs) ondertekenden de afspraken namens de gemeente. Sectordirecteur vmbo René Visser ondertekende namens de Purmerendse Scholengroep.

In ruil voor het schoonhouden van de eigen omgeving stelt de gemeente de juiste middelen beschikbaar, zoals afvalbakken, en verwijdert zo nodig graffiti en wildplak van de bakken. Daarnaast krijgen de scholen gastlessen over zwerfvuil en wordt voor hen een excursie georganiseerd naar HVC, het bedrijf dat het Purmerendse afval verwerkt. Vergelijkbare afspraken heeft de gemeente al eerder gemaakt met andere scholen. De scholen bepalen zelf hoe zij de afspraken nakomen.

Bewustzijn

Wethouder Eveline Tijmstra is blij met de actie: ‘Het gaat er niet alleen om dat de omgeving schoon is en blijft, maar ook om meer bewustzijn creëren bij de leerlingen. Als zwerfvuil in de natuur terecht komt, heeft dat verregaande gevolgen voor mens, dier en natuur. Het is zo makkelijk te voorkomen. Dat gaan de scholieren nu zelf ontdekken.’

Burgerschap

René Visser merkt op dat burgerschap een belangrijk onderdeel is van het 21ste eeuwse onderwijs. Verantwoordelijkheid nemen voor je leefomgeving is, volgens hem, een belangrijk onderdeel van burgerschapsonderwijs: “Het is de eerste stap in het ontwikkelen van het bewustzijn zoals genoemd door de wethouder.”

Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.