10 C
Purmerend
donderdag 25 april 2024
Home* PolitieBurgemeester over tekort politie - “Hier geen tekort, maar ik zou graag...

Burgemeester over tekort politie – “Hier geen tekort, maar ik zou graag meer agenten zien” (video)

Purmerend – In Nederland is er op steeds meer plekken sprake van een tekort aan politieagenten. Bureaus worden gesloten, specialistische teams worden tijdelijk geschrapt en zaken blijven op de plank liggen. Regio Purmerend sprak met burgemeester Don Bijl over de situatie in Purmerend.

”Purmerend heeft niet direct een tekort aan agenten”, vertelt burgemeester Don Bijl. “Vanuit Den Haag is bepaald dat onze stad 155 agenten mag hebben en dat aantal hebben wij ook. Verder is het korps in Purmerend vrij jong. Wij hebben dus gelukkig niet direct last van uitstroom door bijvoorbeeld pensionering”.

Toch zou Bijl in Purmerend liever meer agenten zien. “Een aantal jaar terug had onze stad nog 200 agenten. Hoewel wij op de norm zitten, merk je toch dat de capaciteit niet zo ruim is als we dat graag zouden zien. Het liefste zou ik in iedere wijk 3 actieve wijkagenten inzetten, maar dat is helaas niet haalbaar. Inwoners zullen wellicht ook gemerkt hebben dat de inzet van politie in het uitgaansleven is veranderd. De horeca-teams, zoals deze er in het verleden waren, worden op een andere manier ingezet”, aldus de burgemeester. Hij benadrukt daarbij wel dat het zeker niet zo is dat er in de weekendnachten te weinig politie op de Koemarkt aanwezig is.

BOA’s en Ogen en Oren

De inzet van handhaving maar ook de inzet van Ogen en Oren is belangrijk in Purmerend. Bijl is trots op het team van 30 handhavers en de 170 extra Ogen en Oren die de Gemeente rijk is. Deze BOA’s voeren niet alleen reguliere taken uit, er ontstaat ook steeds vaker een positieve samenwerking met de politie. “Een recent voorbeeld was de arrestatie van twee winkeldieven. Dit was een geweldige samenwerking van een oplettende ondernemer en handhaving. Deze konden de dieven aan de politie overdragen. Maar ook de combinatie van een wijkagent en een BOA  die samen de wijk in gaan is heel waardevol voor onze stad”.

Purmerend is een relatief veilige stad, als je het vergelijkt met gelijkwaardige gemeenten. Dat blijkt niet alleen uit de cijfers, maar ook uit het gevoel van veiligheid van de burgers. Toch is de terugloop bij de politie een thema waar onze burgemeester erg alert op is en op zal blijven.

Bekijk hier de hele toelichting van burgemeester Don Bijl (3.30 min):

 



Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Burgemeester over tekort politie – “Hier geen tekort, maar ik zou graag meer agenten zien” is trots op 170 extra GRATIS Ogen en Oren.
    Gemeente en politie hebben een faciliterende rol: zij zorgen ervoor dat de bewoners die op pad gaan een hesje en een zaklamp (eventueel) krijgen en alle informatie die zij nodig hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,903FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
10 ° C
11.7 °
8.3 °
63 %
8.5kmh
100 %
do
9 °
vr
11 °
za
13 °
zo
15 °
ma
15 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.