112

Alle geldautomaten in Nederland dicht vanaf 23:00 uur

Regionaal – Met onmiddellijke ingang worden alle pinautomaten die buiten staan uitgeschakeld tussen 23:00 en 07:00 uur. Dat is vandaag besloten na overleg tussen Den Haag en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Dit besluit is genomen vanwege plofkraken en de schade en risico’s die deze vorm van criminaliteit met zich mee brengt.

Het gaat om een tijdelijke maatregel. Ondertussen wordt er versneld onderzoek gedaan naar een manier om geldbiljetten bij een plofkraak onbruikbaar te maken. Ook worden automaten die een risico vormen voor omwonenden zo veel mogelijk verplaatst.

Volgens de NVB verkleint het uitschakelen van de automaten de kans op succes voor criminelen. Hoe dat precies werkt, wil een woordvoerder niet zeggen.

Maar een van de manieren om een automaat te kraken is een explosief de geldlade inschuiven op het moment dat die opengaat. Om de geldlade te openen, pinnen de criminelen een klein bedrag met een gestolen bankpas. Dat gaat niet als de automaat uit staat.

De NVB zegt dat minder dan twee procent van de geldopnames ’s nachts is en noemt daarom de gevolgen van de maatregel beperkt. “Hoewel dit voor sommigen hinderlijk kan zijn, staat de veiligheid voorop.”

Relevant artikel:

Plofkraak geldautomaat Purmer-Noord

Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.