9.4 C
Purmerend
dinsdag 31 januari 2023
HomeInformatiefNoord-Holland wil parkeerterreinen overkappen met zonnepanelen; straks ook in Purmerend?

Noord-Holland wil parkeerterreinen overkappen met zonnepanelen; straks ook in Purmerend?

De provincie Noord-Holland wil gemeenten en bedrijven activeren om hun parkeerterreinen te laten overkappen met zonnepanelen. Voor elke Noord-Hollandse gemeente komt er in 2020 een potentie-analyse. In een openbare interactieve tool zullen gemeenten maar ook de burger dan kunnen zien welke parkeerterreinen zonpotentie hebben en welke stappen ondernomen moeten worden voor een eventuele overkapping.

Op een duurzame manier ruimte winnen

Dat Nederland, en zeker onze provincie, dicht is bebouwd, dat weten we al langer. Veel open ruimte rest ons niet meer. Daarom is het belangrijk om waar het kan de al ingenomen ruimte dubbel te benutten. Zeker wanneer het gaat om voor de natuur ‘verloren’ ruimte, zoals het dak van een bedrijf of een parkeerterrein, is het voordelig om deze in te zetten voor het opwekken van duurzame energie. Zo is er minder behoefte aan ruimteverslindende zonneparken, die vaak ook nog het uitzicht vervuilen.

En in Purmerend?

Natuurlijk willen steeds meer gemeenten de auto uit het centrum bannen. In Purmerend heerst daar al even discussie over. Eerder deze maand besliste de gemeente om, door de aanhoudende druk op de bestaande parkeerplaatsen, tijdelijke parkeerplekken te realiseren. Zo kwamen er in Purmerend 110 parkeerplaatsen bij in het Wagenweggebied. Als deze er toch op lange termijn blijven, kan een overkapping met zonnepanelen natuurlijk worden overwogen. Maar een duurzaam parkeerbeleid is ook in Purmerend nodig. Gemeenten kunnen via testprogramma’s, waarbij bijvoorbeeld gps-tracking in voertuigen wordt geïnstalleerd, nagaan waar er een tekort aan parkeerplaatsen is of hoe parkeren aan de rand van de stad aangesloten kan worden op het lokale busnet.

Een win-win voor duurzame energie

Edward Stigter, gedeputeerde Klimaat en Energie van de provincie Noord-Holland, ziet enkel voordelen van zonnepanelen boven parkeerterreinen. Hij stelt dat als er in Nederland op elk geschikt dak zonnepanelen komen, er in 50 procent van de energiebehoefte wordt voorzien. Bovendien worden de auto’s, wanneer ze onder de zonnesystemen parkeren, beschermd tegen de weersomstandigheden. Daarnaast kan de opgewekte energie rechtstreeks van het dak worden ingezet om elektrische voertuigen ter plaatse op te laden met laadpalen.

Parkeer de Zon: proefproject in Hoorn

Dat het project over verschillende sectoren heen gaat, mag ook duidelijk zijn omdat het samen hangt met het Startup in Residence programma van de provincie. Hierbij werken jonge bedrijven samen met de provincie innovatieve oplossingen uit. Zo heeft het bedrijf Sobalt het overkappingsproject opgestart in de gemeente Hoorn onder de noemer ‘Parkeer de Zon’. Daar is de zonpotentie analyse al voor alle parkeerterreinen achter de rug en kunnen ze dan ook aan de slag!


Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,204FansLike
2,236VolgersVolg
1,550VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
9.4 ° C
10 °
8.3 °
83 %
3.1kmh
92 %
di
9 °
wo
7 °
do
8 °
vr
9 °
za
10 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.