dieren

Vogelhoeder Mantel: Decimering eenden populatie dreigt door brood tekort!

Regionaal – De eenden populatie neemt flink af de afgelopen jaren in Nederland. Dit is mede het gevolg van het tekort aan brood. Door verschillende oorzaken kunnen of willen de mensen geen brood meer voeren aan de eenden. Iedereen gaat veel zuiniger om met hun etenswaren waardoor er minder overblijft voor de dieren om ons heen. Ook is de interesse voor deze groep dieren erg laag. 

Partijleider van FVV Marianne Geitensok zegt; de jeugd van tegenwoordig komt niet meer buiten met hun ouders om de eendjes te voeren doordat kinderen meer interesse hebben in computer games en de zorg voor de natuur afneemt. Wij zijn met z’n allen bij de eenden komen wonen maar compenseerde dat door ons overtollig brood aan de eendjes te voeren. Helaas gebeurd dit bijna niet meer waardoor de arme eendjes er alleen voor staan. Het stagneren van de opwarming van de aarde werkt ook niet mee natuurlijk. 

Jaap de Groot van de vogelmonumenten ziet dat de eenden het zwaar hebben. De eenden komen om van de honger en vliegen van ellende maar tegen rijdende voertuigen aan, een roep om aandacht zo zegt Jaap. De woerden verliezen hun paringsdrift en zwemmen depressief en hongerig door de sloten. Geen oog meer voor de vrouwtjes want alleen nog bezig met het zoeken naar voedsel. En zo gaat dit probleem veel verder dan wij in eerste instantie zien. De populatie van de reiger zien wij ook afnemen door het gebrek aan eenden pullen in de lente. 

Eendenpaniek

Klaas Veerman uit Volendam zegt terloops; ik ben dr wel ellegaar blij mee Jak, dr benne een stuk minder meeuwen zie je, die kut beesten vraten altijd mien haring op weet je wel. 

Bij navraag wil Marc Rutte kwijt geschokt te zijn door dit bericht, hij heeft zelf veel actieve herinneringen aan het voeren van de eendjes in zijn jeugd aan de Boomsluiterskade in Den Haag. “We moeten er alles aan doen om dit verschrikkelijk leed te verzachten, en we gaan onderzoeken of de voedselbank hier een rol ik kan spelen.”

Afsluitend wil Marianne nog een oproep doen. Ga alstublieft naar buiten en neem dat zakje brood mee. Zoek de laatst overgebleven eendjes op en geef ze dat brood kapje of dat overgebleven bolletje want zegt ze, een eendje red het niet in z’n eentje. 

Ingekomen stuk: M. Mantel – vogelhoeder


Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.