6.8 C
Purmerend
dinsdag 28 maart 2023
HomePurmerendPolitie kijkt niet meer live mee op camera's in de binnenstad

Politie kijkt niet meer live mee op camera’s in de binnenstad

Purmerend – De politie heeft per 1 januari 2020 de overeenkomst met de gemeente Purmerend opgezegd voor wat betreft het live uitkijken van camerabeelden tijdens de uitgaanspieken in de weekenden. Dit laat burgemeester Bijl weten in een memo aan de gemeenteraad.

De politie geeft als reden aan dat het live uitkijken van camera’s niet tot hun taken behoort en dat zij de capaciteit hiervoor anders wil inzetten. Burgemeester Bijl betreurt de beslissing van de politie om te stoppen met uitkijken.

Geschiedenis

Sinds 2011 is er in goede samenwerking met de politie uitvoering gegeven aan het raadsbesluit om live uit te kijken van de camera’s die in de binnenstad hangen op grond van artikel 151c Gemeentewet. Dit is sindsdien gedaan in het politiebureau aan de Nicolaasstraat in Zaandam voor de camera’s in Zaanstad en Purmerend. Het gaat hierbij om zogenaamde burgemeesterscamera’s die bedoeld zijn ter ondersteuning bij de handhaving van de openbare orde. De beelden kunnen overigens ook worden benut voor de opsporing van strafbare feiten.

Meer flexibiliteit als we het als gemeente zelf gaan doen

Volgens de burgemeester kan er samengewerkt worden met omliggende gemeenten zoals Alkmaar en/of Zaanstad. Alkmaar beheert al een eigen camera toezicht ruimte (CTR). Zaanstad wil hiertoe binnenkort overgaan. Maar de burgemeester geeft hier niet de voorkeur aan en wil dan ook onderzoeken of de camera’s niet door de eigen medewerkers van handhaving uitgekeken kunnen worden. “Het uitkijken door eigen medewerkers biedt meer flexibiliteit waarbij het uitkijken beter kan worden gekoppeld aan evenementen en andere omstandigheden in de stad.”, schrijft de burgemeester aan de gemeenteraad.

De burgemeester geeft aan dat door het uitlezen van de camera’s door handhaving van Zaanstad of door externe partijen zoals beveiligingsbedrijven, zijn controle meer op afstand komt te staan. “Op dit moment laat ik intern uitzoeken wat nodig is om cameratoezicht vanuit het gemeentehuis mogelijk te maken. Op deze manier ben ik beter in staat een afgewogen oordeel te hebben over de toekomst van cameratoezicht. Qua kosten is er nog een aantal onzekerheden. Wel staat vast dat alle opties een grotere financiële last geven voor de gemeente gaan geven.”

De camera’s blijven echter wel werken en nemen de beelden op. Zo kunnen deze beelden achteraf nog bekeken worden bij opsporing van eventuele strafbare zaken.


4 GRATIS kussens

Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,210FansLike
2,236VolgersVolg
1,562VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
6.8 ° C
7.8 °
5.5 °
68 %
0.9kmh
100 %
di
7 °
wo
12 °
do
12 °
vr
10 °
za
9 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.