8.1 C
Purmerend
zaterdag 16 maart 2024
HomeCultuur“Het levenslicht”: Purmerendse Joden herdacht in het Purmerends Museum (video)

“Het levenslicht”: Purmerendse Joden herdacht in het Purmerends Museum (video)

Purmerend – Op 27 januari is het exact 75 jaar geleden dat concentratiekamp Auschwitz werd bevrijd. Om de 104.000 Nederlandse slachtoffers van de holocaust te herdenken, zijn er overal in ons land kleine monumenten opgericht. In het Purmerends Museum worden 30 Purmerendse slachtoffers herdacht.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er 30 Joden omgekomen die door geboorte of woonplaats een band hadden met het toen nog kleine stadje.

Het Holocaust monument “Levenslicht” is -in verschillende formaten- te zien in ongeveer 150 Nederlandse steden. Het totale aantal stenen in de monumenten samen bedraagt 104.000. Evenveel als het aantal Nederlandse Holocaust slachtoffers.

Het Levenslicht is nog tot 2 februari te zien in het Purmerends Museum op de Kaasmarkt. Tot die tijd is zowel het monument als het gehele museum gratis te bezoeken.

Op vrijdag 24 januari en vrijdag 31 januari is het museum ook s avonds tot 20.00 uur geopend. Op deze twee avonden is er om 19.00 uur een gratis toegankelijke inlooplezing waarbij Klaas Kwadijk en Yvette van Aurich vertellen over het vooroorlogse Joodse leven in Purmerend en het lot van deze Joodse families.

Benieuwd naar het monument en de betekenis daarvan? Regio Purmerend interviewde directeur Moncef Beekhof, die dat ons heel mooi vertelde (2:13 minuten)

Voor meer informatie en de openingstijden kijk je op de website van het museum:

Purmerends Museum

null

Relevant artikel:

Relevante video:



Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,830FansLike
2,542VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
8.1 ° C
8.4 °
7.8 °
78 %
0.9kmh
81 %
za
10 °
zo
10 °
ma
12 °
di
14 °
wo
15 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.