Cultuur

“Het levenslicht”: Purmerendse Joden herdacht in het Purmerends Museum (video)

Purmerend – Op 27 januari is het exact 75 jaar geleden dat concentratiekamp Auschwitz werd bevrijd. Om de 104.000 Nederlandse slachtoffers van de holocaust te herdenken, zijn er overal in ons land kleine monumenten opgericht. In het Purmerends Museum worden 30 Purmerendse slachtoffers herdacht.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er 30 Joden omgekomen die door geboorte of woonplaats een band hadden met het toen nog kleine stadje.

Het Holocaust monument “Levenslicht” is -in verschillende formaten- te zien in ongeveer 150 Nederlandse steden. Het totale aantal stenen in de monumenten samen bedraagt 104.000. Evenveel als het aantal Nederlandse Holocaust slachtoffers.

Het Levenslicht is nog tot 2 februari te zien in het Purmerends Museum op de Kaasmarkt. Tot die tijd is zowel het monument als het gehele museum gratis te bezoeken.

Op vrijdag 24 januari en vrijdag 31 januari is het museum ook s avonds tot 20.00 uur geopend. Op deze twee avonden is er om 19.00 uur een gratis toegankelijke inlooplezing waarbij Klaas Kwadijk en Yvette van Aurich vertellen over het vooroorlogse Joodse leven in Purmerend en het lot van deze Joodse families.

Benieuwd naar het monument en de betekenis daarvan? Regio Purmerend interviewde directeur Moncef Beekhof, die dat ons heel mooi vertelde (2:13 minuten)

Voor meer informatie en de openingstijden kijk je op de website van het museum:

Purmerends Museum

null

Relevant artikel:

Relevante video:


Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.