actueel

Verregaande maatregelen: scholen, horeca en sportclubs dicht

Regionaal – De druk vanuit de samenleving en de Federatie Medisch Specialisten op de regering was groot dit weekend. Verder geven scholen aan organisatorische problemen te hebben. Dit heeft er toegeleid dat het kabinet heeft besloten de scholen per maandag 16 maart te sluiten tot zeker 6 april.

Om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, mogen ook horecagelegenheden, sportclubs, sauna’s en seksclubs niet meer open. Hotels blijven wel open. Deze maatregel gaat vanavond al in vanaf 18:00 uur en geldt tot zeker 6 april.

Dit maakten ministers Bruins (Zorg) en Slob (onderwijs) vanmiddag rond 17:30 uur bekend tijdens een persconferentie. Het gaat om alle scholen, in zowel het basis-, voortgezet-, als beroepsonderwijs. Maar daarnaast zal ook de reguliere kinderopvang sluiten, net zo als sportclubs en horecagelegenheden.

Kinderopvang voor ouders in vitale beroepen

Kinderopvang zal ook sluiten voor reguliere opvang. Kinderen van ouders die werkzaam zijn in de vitale beroepen. Dit zijn beroepen in de zorg, onderwijs, openbaar vervoer, voedselketen (in brede zin), transport van brandstof, afvalvervoer, media en communicatie, hulpverleningsdiensten, noodzakelijke onderdelen rijksoverheid. Ook zijn er ongeveer 100 bedrijven aangemerkt waarvoor dit ook geldt. Denk hierbij aan noodzakelijke functies bij internetproviders, energievoorziening en telefoon. Deze ouders kunnen wel een beroep doen op de opvang. De opvang is beschikbaar alle (basisschool)leerlingen en kleine kinderen waarvan de ouders in deze zogenoemde vitale beroepen werkzaam zijn. De ouders kunnen morgen hun kinderen brengen naar de plek waar ze dat altijd al zouden doen.

Overige maatregelen en aankondigingen

Naast de maatregelen in het onderwijs, horeca en de sportclubs zijn er nog meer maatregelen bekend gemaakt:

  • Nederlanders worden verzocht een afstand tot elkaar te bewaren van minimaal 1,5 meter. Ook als je in de supermarkt bent.
  • Het CBR maakte bekend dat ook alle theorie- en praktijkexamens tot nader order niet door zullen gaan.

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Heeft u nieuws, foto's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.