6.8 C
Purmerend
dinsdag 28 maart 2023
HomeactueelGezamenlijk statement burgemeesters Zaanstreek-Waterland

Gezamenlijk statement burgemeesters Zaanstreek-Waterland

De aangekondigde nationale regels zijn binnen onze veiligheidsregio inmiddels vastgelegd in een noodverordening. De burgemeesters van de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland hebben zojuist op de website van onze veiligheidsregio een gezamenlijk statement gepubliceerd. Lees hieronder het statement van de burgemeesters:

Het zijn bijzondere tijden. Bijzondere tijden vragen om bijzondere maatregelen. De regering heeft de afgelopen dagen een aantal van deze maatregelen aangekondigd. Als burgemeesters van veiligheidsregio Zaanstreek Waterland hebben we samen deze maatregelen in een noodverordening vastgelegd.

Dat betekent dat nu formeel is geregeld dat:

  • Evenementen/bijeenkomsten met meer dan 100 mensen verboden zijn
  • Horecagelegenheden (incl. sportclubs, seksclubs, sauna’s en coffeeshops) gesloten moeten blijven
  • Afhaallocaties wel open blijven, zowel voor eten als voor coffeeshops
  • Markten en supermarkten ook open blijven.

Wat we zien is dat mensen en ondernemers zich al heel goed aan deze maatregelen houden, elkaar ook aanspreken en hun verantwoordelijkheid nemen. We beseffen ons ook dat we veel vragen van mensen. Het vraagt organisatie om thuiswerken, thuisscholing of eventuele opvang van kinderen te regelen. Maar het is belangrijk dat we dit blijven doen en ons voorhouden dat we zoveel mogelijk sociale afstand behouden om te zorgen dat het virus zo min mogelijk kans krijgt om te verspreiden. We kunnen ons voorstellen dat u zich afvraagt: “wat kan dat kopje koffie met die vriend nou kwaad?” Maar elk contact dat niet noodzakelijk is, vergroot de kans op verspreiding. Het is dus belangrijk uw sociale contacten zoveel mogelijk te beperken. Dat betekent ook dat mensen die alleen wonen, deze maatregelen extra voelen. Laten we er samen voor zorgen dat we dat zien van elkaar en helpen. Kijk naar elkaar om. Vraag je buurvrouw of ze hulp nodig heeft, of bel je opa als je niet langs kunt komen. We zien ook al heel veel initiatieven ontstaan, mensen die boodschappen voor elkaar doen of elkaar op een andere manier helpen. Dat is heel waardevol, we kunnen zo veel voor elkaar betekenen.

Verder zien we dat mensen zich zorgen maken of ze wel voldoende boodschappen kunnen doen. Maar we kunnen u zeggen dat supermarkten open blijven open en dat we weten van die sector dat er ruim voldoende voorraad is aan levensmiddelen. Dit wordt elke dag aangevuld, dus we willen u vragen om boodschappen te doen zoals u dit normaal ook zou doen. De komende tijd vraagt flexibiliteit, van ons allemaal. Deze situatie is voor iedereen nieuw. We hebben dit nog nooit eerder gedaan en we weten niet hoe lang dit gaat duren. De maatregelen zijn aangekondigd tot t/m 6 april. De regering zal, in overleg met deskundigen, bepalen welke maatregelen daarna nodig zijn. Zeker is dat de bestrijding van dit virus lang zal duren. Heeft u vragen, kijk dan op de landelijke website rijksoverheid.nl/coronavirus of op de website van uw gemeente.
 


4 GRATIS kussens

Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,210FansLike
2,236VolgersVolg
1,562VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
6.8 ° C
7.8 °
5.5 °
68 %
0.9kmh
100 %
di
7 °
wo
12 °
do
12 °
vr
10 °
za
9 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.