Purmerend

Nachtopvang splitst zich op wegens corona

Purmerend – Afgelopen dagen is gestart met het inventariseren van de maatregelen die nodig zijn om de dak- en thuislozen zo goed mogelijk te beschermen tijdens de Corona-crisis. In de loop van woensdag werd echter bekend dat een medewerker van het AOP positief is getest op het Coronavirus. Drie andere medewerkers bleken ook gezondheidsklachten te ervaren.

Er zijn vooralsnog geen signalen dat cliënten van de nachtopvang ook gezondheidsklachten hebben. Het valt echter niet uit te sluiten dat dit in de toekomst wel gaat ontstaan. In verband met de, als gevolg van het coronavirus, beperkt in te zetten personele capaciteit is de continuïteit van de nachtopvang in gevaar gekomen.

Maatregelen

Met het AOP en andere betrokken partners is gekomen tot een oplossing:
De eerste verdieping van de Zeevangstraat is recent leeg gekomen, met de bedoeling om hier na verbouwing de nachtopvang naartoe te verhuizen. Gezien de huidige omstandigheden is ervoor gekozen om van deze ruimte al eerder gebruik te maken. Parallel is de locatie aan de Wagenweg nog gewoon beschikbaar.

De groep mensen (tien personen) die gebruik maakt van de nachtopvang wordt opgedeeld. Voor de helft (vijf) van de mensen is een eigen kamer beschikbaar en klaargemaakt op de eerste verdieping van de Zeevangstraat. Hier kunnen ze ook overdag verblijven. Er zijn gedurende dag mensen aanwezig die, waar nodig, wat begeleiding kunnen aanbieden. De andere helft van de groep slaapt in de nachtopvang aan de Wagenweg. Er wordt met deze mensen afgestemd welke behoefte er is met betrekking tot opvang overdag. Dit kan per persoon verschillend zijn en is maatwerk. Tevens verruimt de nachtopvang zijn openingstijden (18.00 uur tot 9.00 uur). Er zijn op deze locatie gedurende deze periode twee nachtwakers aanwezig.

Door de mensen te verdelen over twee locaties wordt tegemoet gekomen aan de richtlijnen van het RIVM. Deze maatregelen blijven van kracht gedurende de huidige situatie. Uiteraard wordt gewerkt aan scenario’s, mocht de situatie veranderen.

Omdat deze maatregelen enige voorbereiding nodig hadden, is voor de nacht van woensdag op donderdag gekozen voor een tussenoplossing. Een deel van de mensen hebben de nacht doorgebracht in het pand aan de Wagenweg. En in overleg met de eigenaar van Concordia heeft een aantal mensen in het daar gevestigde hostel geslapen. Zo kon ook woensdagnacht de mensen een dak boven het hoofd worden geboden en ze in staat te stellen zich te houden aan de afstandsnormen.

Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.