13.6 C
Purmerend
maandag 10 juni 2024
HomePurmerendLichte afname minderjarige verdachten in Purmerend

Lichte afname minderjarige verdachten in Purmerend

Purmerend – De politie registreerde landelijk vorig jaar 18 duizend minderjarige verdachten, duizend (6,5 procent) meer dan in 2018. Van de minderjarige verdachten werd 70 procent voor het eerst als verdachte geregistreerd. Dit blijkt uit cijfers die het CBS gepubliceerd heeft.

In de afgelopen tien jaar is het aantal minderjarige verdachten meer dan gehalveerd. In 2019 registreerde de politie in totaal 165 duizend personen als verdachte van een misdrijf. Zij werden verdacht van het plegen van in totaal 262 duizend misdrijven. Ruim 1 op de 10 verdachten was minderjarig, in totaal werden deze verdacht van het plegen van 31 duizend misdrijven.

Van de minderjarig verdachten in 2019 was het overgrote merendeel (78 procent) jongen. Een kwart van de jongens was jonger dan 15 jaar. Meisjes zijn vaker dan jongens op jongere leeftijd verdachten van een misdrijf, bijna 30 procent was jonger dan 15. Het aantal meisjes dat geregistreerd was als verdachte is de laatste tien jaar met 61 procent gedaald, het aantal jongens daalde tegelijkertijd met 58 procent.

Cijfers Purmerend

In Purmerend is er een lichte afname van het aantal minderjarige verdachten. In 2018 was er sprake van 800 minderjarige verdachten. In 2019 waren dit er 760. (197 minderjarige verdachte per 10.000 inwoners) In de periode 2010 tot 2014 piekte Purmerend in het aantal minderjarige die verdacht werden met meer dan 1000, met een hoogtepunt van 1500 in het jaar 2011. Vanaf 2015 komt dit getal onder de 1000 met de laagste aantal van 670 in het jaar 2017.

Bij minderjarige verdachten heeft meerderheid Nederlandse achtergrond

Van de geregistreerde minderjarige verdachten had 53 procent in 2019 een Nederlandse achtergrond, bij alle leeftijden was dit 47 procent. In 2019 waren minderjarigen met een migratieachtergrond relatief 2,4 maal zo vaak verdachte als minderjarigen met een Nederlandse achtergrond.

Minderjarigen worden in vergelijking met andere leeftijdsgroepen relatief vaak verdacht van vermogensmisdrijven (diefstal fiets, scooter, snorfiets, winkeldiefstal en straatroof) en openlijk geweld. Bijna 60 procent van de verdachte minderjarigen wordt verdacht van een vermogensmisdrijf en 10 procent van openlijke geweldpleging. Bij meerderjarige verdachten is dat respectievelijk 35 en 2 procent. 

Met een aandeel van 4 procent ziet het CBS naar verhouding ook veel minderjarige verdachten bij straatroof tegenover 0,5 procent bij meerderjarigen.

Meer dan 6 procent van alle minderjarige verdachten is verdachte van een (vuur-)wapendelict tegenover bijna 4 procent van de volwassen verdachten. Minderjarigen zijn (logischerwijs) minder vaak verdacht van een verkeersmisdrijf zoals rijden onder invloed van alcohol of drugs.

Relevante artikelen op zoekwoord minderjarige:

Je zocht naar minderjarige –

Purmerend – Op maandagmiddag heeft er een steekincident plaatsgevonden bij een garagebox in de Spinetstraat. Hierbij zijn twee jongens van…Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,934FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
13.6 ° C
14.4 °
11 °
78 %
7.6kmh
100 %
ma
12 °
di
13 °
wo
13 °
do
16 °
vr
17 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.