14.4 C
Purmerend
woensdag 22 mei 2024
HomePurmerendNoodverordening van kracht in Zaanstreek-Waterland: "Degene die zich er niet aan houden...

Noodverordening van kracht in Zaanstreek-Waterland: “Degene die zich er niet aan houden zullen wij aanpakken”

Regionaal – De maatregelen die de rijkoverheid maandag 23 maart heeft afgekondigd, zijn nu opgenomen in de nieuwe noodverordening van de veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland.

De veiligheidsregio zet in op handhaving. De afgelopen dagen hebben zij al gezien dat de meeste mensen zich hieraan houden, en werden mensen al aangesproken als er 3 of meer personen bij elkaar waren en geen 1,5 meter afstand hielden tot elkaar. Vanaf vandaag kan iedere gemeente strenger optreden. Zowel politie als handhaving (boa’s) worden hiervoor ingezet.

Geen zeggenschap meer

De burgemeesters hebben geen zeggenschap meer voor wat betreft de zaken die in de noodverordening zijn opgenomen. De aansturing ligt nu in handen van de veiligheidsregio. “U kunt mij hier niet meer op aanspreken. Het gaat dus ver.”, zei burgemeester Don Bijl in de raadsvergadering van gisteravond. “Ik wil mijn waardering uitspreken voor de wijze waarop in de stad nu met de maatregelen wordt omgegaan. De meeste mensen deden het al goed maar nu geldt dat voor verreweg de grootste groep.” De burgemeester laat echter ook een duidelijk waarschuwing horen. “Degene die zich er onbegrijpelijke wijs er niet aan houden, en die zijn er helaas nog steeds, zullen wij aanpakken en dat moet ook.”

Beelden: RTV Purmerend

Formeel betekent dat nu tot 1 juni is geregeld dat: 

 • Alle vergunningsplichtige evenementen in de regio Zaanstreek-Waterland tot 1 juni 2020 verboden zijn. 

Verder betekent dat nu tot en met 6 april is geregeld dat: 

 • Het verboden is met 3 of meer personen bij elkaar te zijn en géén 1,5 meter afstand te houden tot elkaar. Dit geldt niet voor een gezin en kinderen tot en met 12 jaar, die spelen onder toezicht van ouders en of voogden. De volwassenen moeten wel de 1,5 meter regel volgen.
 • Alle geplande en ongeplande samenkomsten verboden zijn. 
 • Hierbij wordt een uitzondering gemaakt voor: 
  • Uitvaarten en huwelijken tot en met 30 personen.
  • Religieuze samenkomsten tot en met 30 personen 
  • Wettelijk verplichte samenkomsten zoals vergaderingen van de gemeenteraad (max 100 personen)
  • Samenkomsten nodig voor de continuering van de dagelijkse werkzaamheden van instellingen, bedrijven en andere organisaties (max 100 personen);

Voor alle samenkomsten geldt dat van de hygiëne voorschriften, inclusief het 1,5 meter afstand houden moet worden voldaan. 

 • Bedrijven gesloten moeten zijn: horeca- en eetgelegenheden (afhaal en brengen blijft mogelijk), sport- en fitnessclubs, sauna’s, seksclubs, coffeeshops (afhaal wel mogelijk) en casino’s.
 • Het is verboden om contactberoepen uit te oefenen zoals bijv. kappers, schoonheidsspecialisten en masseurs tenzij er een medische indicatie is. 
 • De voorzitter van de veiligheidsregio kan gebieden en locaties aanwijzen voor een gebiedsverbod als de situatie daarom vraagt.
 • De voorzitter van de veiligheidsregio kan, in overleg met vervoerders, besluiten dat, delen van, het openbaar vervoer wordt stopgezet omdat er niet aan de regel van 1,5 meter wordt voldaan.
 • Scholen en kinderdagverblijven blijven gesloten. Onderwijs op afstand is wel mogelijk. Kinderdagverblijven en scholen zijn wel open voor ouders met cruciale beroepen. 

Uiterlijk 6 april besluit het kabinet over het al dan niet verlengen van de maatregelen. 

Deze maatregelen neemt de veiligheidsregio, omdat ze er alles aan willen doen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen en de gezondheid van inwoners zoveel mogelijk te beschermen. “Als er 1,5 meter afstand van elkaar wordt gehouden, voorkom je dat je besmet raakt. Maar nog belangrijker, dit voorkomt dat anderen weer besmet worden.”

Heeft u vragen, kijk dan op de landelijke website waar vragen en antwoorden te vinden zijn of op de website van uw gemeente. algemene landelijke informatie vindt u hier: rijksoverheid.nl/coronavirus Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

2 REACTIES

 1. “De aansturing ligt nu in handen van de veiligheidsregio. U kunt mij hier niet meer op aanspreken. Het gaat dus ver”, zegt Burgemeester Bijl van Purmerend.

  Het bestuur van de Veiligheidsregio is als volgt samengesteld:
  Algemeen Bestuur
  Het Algemeen Bestuur van VrZW bestaat uit de burgemeesters van de acht deelnemende gemeenten.
  (Waterland, Wormerland, Zaanstad, Oostzaan, Edam-Volendam, Beemster én Purmerend)
  Het Algemeen Bestuur staat aan het hoofd van de organisatie en neemt besluiten over de begroting, de jaarrekening, het jaarverslag, het beleidsplan, het crisisplan en het risicoprofiel.
  Dagelijks bestuur:
  Het Dagelijks Bestuur bestaat uit drie leden: de voorzitter (burgemeester Zaanstad), de bestuurlijk portefeuillehouder Bedrijfsvoering & Financiën (burgemeester Purmerend) en de bestuurlijk portefeuillehouder Personeel & Organisatie (burgemeester Wormerland).
  Het Dagelijks Bestuur is bevoegd tot een aantal wettelijke taken, onder andere op gebied van het benoemen, schorsen en ontslaan van sleutelfunctionarissen.
  Voorzitter
  De voorzitter van het Algemeen Bestuur is tevens voorzitter van het Dagelijks Bestuur. De heer Hamming is de voorzitter van Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland. De directeur VrZW, mevrouw Raasing, is zowel secretaris van het Algemeen als het Dagelijks Bestuur.

  Burgemeester Bijl van Purmerend maakt dus deel uit van én het Algemeen én het Dagelijks bestuur van de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland met bijbehorende bevoegdheden en aansprakelijkheid.

 2. Laat ik eerst evrn duidelijk stellen dat ik niet tégen maatregelen ben die het Corona-virus zouden kunnen beteugelen; ik hou mij aan de regels.

  Maar een uitzondering maken voor vergaderingen van de gemeenteraad (max.100 personen) is larie: die vergaderingen kunnen heel goed via beeldbellen/skype o.i.d. hetgeen bij andere (overheids)instanties in de regio en bedrijven al heel veel gebeurt.
  Vergaderingen van de gemeenteraad met publiek moeten simpelweg uitgesteld worden: simpelweg om het Corona-virus trachten te beteugelen.
  Aan de ene kant zou Handhaving van de Gemeente mensen kunnen bekeuren bij te weinig afstand houden of met meer dan 3 mensen een praatje maken, maar als het de Gemeente zelf uitkomt kunnen er tot 100 mensen in één ruimte???
  Voor 1 persoon heb je dan 1,5 m vóór én 1,5 m áchter én 1,5 m línks en 1,5 réchts vrije ruimte nodig (e.r.a. confotm de huidige Corona-maatregelen).

  En Burgemeester zegt nu “De aansturing ligt nu in handen van de veiligheidsregio. U kunt mij hier niet meer op aanspreken. Het gaat dus ver.”

  Burgemeester Bijl heeft anders de zgn.klik-app gelanceerd op 25 maart 2020 v.w.b. Gemeente Purmerend en Beemster.
  In de app is vanaf nu ook de categorie Corona te zien, waarbij inwoners groepsvorming kunnen melden.
  Zo’n melding komt rechtstreeks bij medewerkers van Handhaving, die daar vervolgens werk van kunnen maken, ook ’s avonds. Behalve groepsvorming kunnen inwoners ook overige overtredingen van de maatregelen melden.

  Lieve mensen, inwoners van Purmerend: houdt u s.v.p. aan de landelijke Corona-maatregelen, wees lief voor elkaar én houdt Purmerend, zeker nu in de tijd van Corona, een beetje beschaafd en leefbaar.

  Stay save and healthy!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,924FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
matige regen
14.4 ° C
15.1 °
13.9 °
83 %
2.2kmh
100 %
wo
18 °
do
18 °
vr
17 °
za
15 °
zo
14 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.