18.4 C
Purmerend
dinsdag 28 mei 2024
HomePurmerendLintjesregen: 9 Purmerenders ontvangen koninklijke onderscheiding

Lintjesregen: 9 Purmerenders ontvangen koninklijke onderscheiding

Purmerend – Op vrijdag 24 april tussen 10:00 en 13:00 uur, maakte burgemeester Don Bijl bekend welke Purmerenders dit jaar een Koninklijke Onderscheiding hebben ontvangen. Het gaat om één onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau en 8 onderscheidingen Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Omdat de daadwerkelijke uitreiking van de versierselen op 24 april niet plaats kan vinden, zal er gezocht worden naar één moment later dit jaar waarop alle uitreikingen zullen plaatsvinden. Wanneer dit zal zijn, is onder andere afhankelijk van het verloop van het coronavirus.

De burgemeester ging alvast met een bloemetje (in een visnet vanwege de anderhalve meter) langs de Purmerenders die de onderscheiding hebben gekregen om ze te informeren. (Zie onderstaande video)

1. Gerrit Maarten Aafjes is sinds 1963 vrijwilliger bij diverse verenigingen en instellingen, zoals de duivensportvereniging Krommenie en als bestuurslid van de Vereniging van Eigenaren van Appartementencomplex Water. Daarnaast verricht hij de volgende vrijwilligerswerkzaamheden:

 • Als bestuurder van Spurd was hij een betrokken bestuurder met een grote passie voor sport. Zijn kennis en ervaring vanuit zijn vele functies binnen de K.N.V.B. en de voetbalsport kwamen daarin goed van pas.
 •  Vanaf 1977 is De heer Aafjes werkzaam als vrijwilliger in diverse functies bij de K.N.V.B. die uiteenlopen van landelijk afgevaardigde Afdeling Noord-Holland Zaalvoetbal tot veiligheidscoördinator Topklasse Landelijk en vanaf 2017 als lid van de technische staf scheidsrechters zaalvoetbal district west 1.
 • Vooral voor het zaalvoetbal heeft de heer Aafjes enorm veel werk en functies verricht. Ook als KNVB-ambassadeur is hij altijd bereid om pad te gaan om de KNVB te vertegenwoordigen bij een jubileum of het uitreiken van een KNVB-onderscheiding. Voor al zijn verdiensten is hij zelf door de KNVB in benoemd tot lid van verdienste van de KNVB.

De heer Aafjes is vandaag door burgemeester Don Bijl geïnformeerd over de Koninklijke onderscheiding als Ridder in de orde van Oranje/Nassau.

2. Johanna Maria Petronella Aafjes-Lammers is sinds 1975 actief als vrijwilliger in de volgende functies:

 • Mevrouw Lammers heeft voor de Stichting De Zonnebloem 13 jaar het bezoekwerk onder haar hoede gehad als bestuurslid. Naast het coördineren van verschillende werkzaamheden zocht ze een juiste medewerker bij de kandidaat, na enige maanden ging zij nog altijd even terug om te kijken of het tussen de cliënt en de medewerker klikte. Op dit moment wordt er nog regelmatig een beroep op haar gedaan vanwege haar historische kennis.
 • Voor de K.N.V.B. is zij sinds 1980 actief in diverse functies, van scheidsrechter zaalvoetbal tot lid tuchtcommissie van de KNVB en vanaf 2017 als lid commissie zaalvoetbal K.N.V.B. District West 1. Voor al haar verdiensten is zij hiervoor benoemd als lid van verdienste van de K.N.V.B.

Mevrouw Aafjes-Lammers is vandaag door burgemeester Don Bijl geïnformeerd over de Koninklijke onderscheiding als Lid in de orde van Oranje/Nassau.

3. Hendrika Alida de Groot-Pals is vanaf 1984 tot heden als vrijwilliger werkzaam bij Muziekclub ‘Voor ons plezier’ en vanaf 2004 daarnaast ook vrijwilliger van Stichting ‘Vrijetijdsbesteding Gehandicapten Waterland’. Zij zet zich op de volgende manieren voor de verschillende verenigingen in;

 • Met Henny als leidende kracht hebben veel cliënten een plekje gevonden in de Muziekclub en door de professionele inschatting van onder andere de dynamiek van de groep wordt een veilige basis geboden. Ook buiten de Muziekclub blijft Henny verbonden met de cliënten, ze gaat samen met Tineke van der Lingen op ziekenbezoek en maken soms zelfs bij het ziekbed muziek voor (en zo mogelijk met) het zieke clublid, waarbij medebewoners zo mogelijk bij worden betrokken.
 • Sinds 30 jaar is Henny een onmisbare steun en toeverlaat voor de Stichting ‘Vrijetijdsbesteding Gehandicapten Waterland’ en op 80 jarige leeftijd nog steeds!
 • Vanaf 2004 vervulde Henny ook meerdere rollen bij de ‘Stichting ‘Vrijetijdsbesteding Gehandicapten Waterland’. Samen met de nieuwe voorzitter werd gezocht naar een mogelijkheid te voldoen aan toekomstige subsidies met daarbij de juiste financiële reserves. Daarna moest er structuur gezocht worden in het nieuwe bestuur met daarbij ook de inbreng van de onderliggende clubs. Hierin heeft Henny een grote coördinerende rol gespeeld en daarbij strak gestuurd op een voldoende financieel sterke positie.

Mevrouw de Groot-Pals is vandaag door burgemeester Don Bijl geïnformeerd over de Koninklijke onderscheiding als Lid in de orde van Oranje/Nassau.

4. Pieter Nicolaas Maarten Jonker maakt sinds 2002 deel uit van de wijkkerngroep Centrum van de Gemeente Purmerend namens de redactie van de wijkkrant. Hij houdt zich bezig met de volgende activiteiten:

 • Hij houdt zich gedurende vele jaren bezig met de wijze waarop burgers beter betrokken kunnen worden bij de stad Purmerend door middel van burgerparticipatie. Gewapend met de camera maakte en maakt hij foto’s van opvallende onderwerpen in de wijk en schreef prachtige artikelen voor de wijkkrant. Zijn artikelen worden ook met regelmaat gepubliceerd in het Gezinsblad dat in heel Purmerend en omgeving verschijnt. Een groot deel van de artikelen van de heer Jonker zijn gebundeld in een boek dat maar liefst driemaal moest worden herdrukt vanwege de grote belangstelling.
 • Na bijna 10 jaar vrijwel als eenmansredactie aan de wijkkrant te hebben gewerkt werd het tijd voor zijn hobby’s en wilde hij meer aandacht besteden aan zijn familie. Na nog geen jaar melde Piet zich met zijn oude samenwerkingspartner van de wijkkrant Weidevenne Conny Dijkstra met het voorstel de website www.weidevenner.nl weer nieuw leven in te blazen. Ze kregen toestemming en een klein budget met als voorwaarde dat de website meer bezoekers moest genereren. Na een half jaar kon Piet (en Conny) laten zien dat er maandelijks duizenden bezoekers de website hadden bezocht.
 • Inmiddels wordt de website vrijwel dagelijks bijgewerkt en voorzien met wel en wee artikelen uit de wijken Centrum en Weidevenne. Ook nu gaat Piet dagelijks gewapend met zijn camera de straat op en maakt prachtige verhalen en verslagen van wat  dagelijks in het oude Purmerend en Purmerends nieuwste wijk gebeurd. De heer Jonker is naast deze werkzaamheden aanwezig bij alle raads- en commissievergaderingen in Purmerend en doet hier verslag van. Voor zijn betrokkenheid bij de stad heeft het College hem eerder al de Gouden Waarderingsspeld toegekend.

De heer Jonker is vandaag door burgemeester Don Bijl geïnformeerd over de Koninklijke onderscheiding als Lid in de orde van Oranje/Nassau.

5. Tiny Kuijper-Roomer is sinds 1978 actief als vrijwilliger bij diverse organisaties. Voor de Christelijk Gereformeerde Kerk Purmerend is zij actief als scriba waarbij ze zich op menselijk-persoonlijk vlak heeft geprofileerd. Ook was zij redactielid van kerkblad De Wegwijzer.

Zij haalde de landelijk pers door in 2009 als eerste vrouw in de CGK een preek voor te dragen, wat tekent voor het grote vertrouwen dat zij geniet. Voor het Nationaal Fonds Kinderhulp is mevrouw plaatselijk organisator en collectant. Kinderhulp helpt kinderen tot 21 jaar die in ons land in armoede opgroeien, zodat zij een betere toekomst tegemoet kunnen gaan.

 • Mevrouw Kuijper-Roomer is 3 jaar vrijwilliger van de VoorleesExpress Purmerend van Bibliotheek Waterland. Hiervoor leest zij per gezin een half jaar wekelijks voor en weet daar bij ieder gezin de juiste toon te vinden. Bij de Christelijke boekwinkel “het goede nieuws” is zij actief als vrijwilliger en maakt ook deel uit van het bestuur van de winkel.
 • Voor de Stichting Clup Welzijn gaat mevrouw Roomer iedere week op huisbezoek. Tijdens dit bezoek worden burgers geïnformeerd over voorzieningen en activiteiten binnen de Gemeente Purmerend. Voor het KWF organiseert zij sinds 1978 collectes. Tevens is zij penningmeester voor de afdeling Purmerend. Zij wordt geroemd om haar tomeloze inzet en rust tijdens de hectische tijd rondom de collecte.

Mevrouw Kuijper-Roomer is vandaag door burgemeester Don Bijl geïnformeerd over de Koninklijke onderscheiding als Lid in de orde van Oranje/Nassau.

6. Bertus Meulenberg is in 2006 als lid en fractieondersteuner van de Stadspartij aangetreden. Vanaf 2010 werd hij actief als raadslid van deze partij en in 2014 werd hij fractievoorzitter. Niet alleen politiek maar ook maatschappelijk heeft de heer Meulenberg vele contacten op alle niveaus en toont hij een grote mate van betrokkenheid bij het wel en wee van Purmerend. Hij houdt zich met de volgende activiteiten;

 • Als gevolg van een groeiend enthousiasme van de heer Meulenberg toen hij verschillende vrijwilligerstaken voor voetbalvereniging De Wherevogels invulde, werd de heer Meulenberg in 2016 gevraagd lid te worden van de Technische Commissie van Voetbalvereniging De Wherevogels. Twee jaar later in 2018 trad de heer Meulenberg toe tot het bestuur van De Wherevogels als bestuurslid Voetbalzaken.
 • Sinds 2012 heeft hij zich binnen Humanitas altijd ingezet om de financiën goed op de rails te krijgen en te houden. Ook bij Korfbalvereniging De Purmer is de heer Meulenberg van 2003 tot 2010 actief en intensief betrokken. Zo organiseerde hij verschillende activiteiten als rommelmarkten, klaverjasavonden en dart- en klaverjastoernooien. Ook draaide hij regelmatig kantinediensten.
 • Daarnaast heeft hij zich van 1991 tot 2008 ingezet als voorzitter van de personeelsvereniging van het bedrijf waar hij werkte, transportonderneming Passies.

De heer Meulenberg is vandaag door burgemeester Don Bijl geïnformeerd over de Koninklijke onderscheiding als Lid in de orde van Oranje/Nassau.

7. Eduard Frits Vredeling  is sinds 1979 actief als vrijwilliger. Bij de Schietsportvereniging Purmerend was hij voorzitter, barmedewerker en verrichtte div. andere werkzaamheden. Mede door zijn inzet wist hij de boekhouding van de vereniging op een gezond peil te brengen waardoor de contributie betaalbaar bleef.

 • Voor verzorgingshuizen van de Zorgcirkel bezorgde hij 6 jaar lang maaltijden bij ouderen aan huis met zijn eigen auto. Dit 2 dagen per week. De heer Vredeling is ook bij de Wijkkerngroep Purmer Noord waar hij al op korte termijn als voorzitter werd benoemd.
 • Vanaf 2013 is hij actief is als één van de trekkers van het veiligheidsproject Ogen en Oren. Dit project telt inmiddels bijna 200 vrijwilligers die in de gehele stad overdag en ‘s avonds toezicht houden op de veiligheid, met name om woninginbraken tegen te gaan.
 • Daarnaast is de heer Vredeling als vrijwilliger actief is voor Stichting Purmerend Marktstad, waarbij het als vrijwilliger meehelpt aan de organisatie van de grote stedelijke Sinterklaasintocht en de Nazomerfeestweek.
 • In 2014 startten 3 tieners met het plan Kerst in het Park op te zetten. Ed Vredeling heeft samen met Hans Wessels contact gezocht met de gemeente om het initiatief vorm te laten krijgen. Het evenement was een groot succes met meer dan 25.000 bezoekers. Politie en handhaving ondersteunden het evenement.

De heer Vredeling is vandaag door burgemeester Don Bijl geïnformeerd over de Koninklijke onderscheiding als Lid in de orde van Oranje/Nassau.

8. Wouter van Waardt  is vanaf 2006 als vrijwilliger actief als penningmeester van de Vereniging Historisch Purmerend; met 1800 leden de grootste vereniging in de stad. De vereniging is op meerdere terreinen actief en heeft een eigen gebouw in beheer. Over enkele jaren wordt het 50-jarig jubileum gevierd. Hiervoor wordt een boek over de veelbesproken jonge geschiedenis van Purmerend samengesteld onder zijn leiding.

 • De heer Van Waardt heeft zijn kennis van de stad ook laten zien als stadsgids, waarbij hij naast de reguliere stadswandelingen ook veel stadswandelingen heeft ondernomen met schooljeugd. Dit was vooral het geval in 2010, het jaar waarin 600 jaar stadsrechten werd gevierd.
 • Hij is vanaf 2006 actief als penningmeester bij het Stedelijk Orkest en hij speelt met groot enthousiasme in het orkest zelf. In 2022 bestaat het orkest 100 jaar. De heer Van Waardt is volop betrokken bij de voorbereidingen van het jubileum.
 • De heer van Waardt is iemand die zich op verschillende wijzen zich inzet voor kunst en cultuur in Purmerend. Hij doet dit door zijn vrijwilligersactiviteiten, maar ook door de bijzondere wijze waarin hij boekhandel Het Leesteken heeft opgezet en geëxploiteerd. Hij combineert zijn achtergrond als accountant met een grote belangstelling voor kunst en cultuur; niet alleen in bestuursfuncties maar ook door zelf daadwerkelijk actief te zijn als musicus.

De heer van Waardt is vandaag door burgemeester Don Bijl geïnformeerd over de Koninklijke onderscheiding als Lid in de orde van Oranje/Nassau.

9. Johannes (Hans) Antonius Maria Wessels zet zich vanaf 2006 tot heden in voor de Wijkkerngroep Purmer noord. Zijn doel is om de wijk vooral leefbaar te maken en te houden, daarbij zet hij vooral in op samenwerking en beheert  daartoe een uitstekend netwerk van mensen die ook iets voor de stad kunnen betekenen.

 • Om veel voor elkaar te krijgen en dicht bij het vuur te zitten is Hans al jaren lang lid van de Stadspartij waar hij langere tijd de functie heeft bekleed van plaatsvervangend voorzitter van de Stadspartij.
 • Vanaf 2012 tot heden is Hans lid van de raad van toezicht van SPIN, deze stichting heeft verspreid over Amsterdam 8 speeltuinen in beheer. Vanuit deze speeltuinen zorgen speeltuinleiders samen met vrijwilligers voor veilige en aantrekkelijke speelruimte, voor allerlei sportieve en sociale activiteiten en projecten. Zij zorgen voor ontmoetingen tussen kinderen, ouders en buurtbewoners met allerlei sociale en culturele achtergronden.
 • Na zijn pensioen heeft Hans samen met Ed Vredeling 3 kinderen van 15 jaar ondersteund om “Kerst in het Park” op te gaan zetten. Vanuit het netwerk van de Wijkkerngroep Purmer Noord is het mogelijk gebleken om met een veelvoud van vrijwilligers dit grote evenement plaats te laten vinden in het Leeghwaterbad ter hoogte van het zwembad. Het evenement is uitgegroeid tot een bezoekersaantal van 25.000 verdeeld over twee dagen, vervolgens is het een  jaarlijks evenement geworden.
 • Door de ervaring van Hans is alles ook ten aanzien van de veiligheid goed verlopen. Ook hier is het verbinden en werken vanuit het netwerk een grote kracht dat Hans goed zal blijven onderhouden.
 • Naast deze activiteiten is zijn inzet na zijn pensioen aangevuld met nog meer vrijwilligerswerk, zo brengt Hans kleding naar de voedselbank in Amsterdam Noord, brengt maaltijden rond bij ouderen vanuit de Zorgcirkel en geeft rondleidingen bij Stadsverwarming Purmerend.

De heer Wessels is vandaag door burgemeester Don Bijl geïnformeerd over de Koninklijke onderscheiding als Lid in de orde van Oranje/Nassau.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,928FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
licht bewolkt
18.4 ° C
19.5 °
17.2 °
63 %
4.5kmh
48 %
di
18 °
wo
16 °
do
16 °
vr
17 °
za
17 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.