9.4 C
Purmerend
woensdag 27 maart 2024
HomePurmerendVlaggen op 5 mei in de Peperstraat

Vlaggen op 5 mei in de Peperstraat

Purmerend – Het 4 en 5 mei Comité Purmerend en de gemeente hebben samen met de winkeliers van de Peperstraat het initiatief genomen om vanaf 5 mei de Peperstraat weer vol te hangen met onze nationale driekleur, net zoals 75 jaar geleden. 

Waarom de Peperstraat?

Op 5 mei vieren we dat ons land 75 jaar geleden bevrijd werd van de bezetting. De vreugde  was groot, ook in Purmerend. Zes mei 1945 was het eindelijk zover: de geallieerden arriveerden in Purmerend. Zij werden onthaald op de Kaasmarkt. De Peperstraat was toen rood-wit-blauw gekleurd met de vele vlaggen. Vandaar dit initiatief.

Ook worden er in de binnenstad tot 1 oktober 25 spandoeken opgehangen met de tekst: Samen stilstaan bij 75 jaar vrijheid.

5 mei 2020

Waar we normaal in ons land samen herdenken en onze vrijheid vieren, maken we dit jaar 4 en 5 mei vanuit huis mee. We blijven namelijk nog steeds zoveel mogelijk thuis om het coronavirus onder controle te krijgen. Herdenkingen, festivals en vrijmarkten: het mag en kan nog niet, de gezondheid van iedereen staat op één. Maar herdenken en vieren van onze vrijheid zullen we ook deze keer, voor de 75e keer in de geschiedenis, doen.

5 mei-concert

Ter vervanging van het jaarlijkse 5 mei-concert maakt de NOS in samenwerking met het Nationaal Comité een uitzending vanuit de foyer van Theater Carré in Amsterdam. Simone Kleinsma, Roel van Velzen, mezzosopraan Maria Fiselier en violiste Noa Wildschut maken daar hun opwachting, op een bijzondere manier begeleid door het Metropole Orkest. Daarnaast geeft presentator Simone Weimans een overzicht van de hoogtepunten uit de 5 mei-concerten uit het verleden. De NOS zendt de bevrijdingsspecial om 20.35 uur uit op NPO 1.

Op de kopfoto

5 Mei 1945, Peperstraat Purmerend. Overal in de stad werd na 13.00 uur gevlagd. ’s Morgens was er nog onduidelijkheid over de vraag of de bevrijding nu wel of niet een feit was. Duitsers probeerden verwarring te zaaien. De man in het zwart is Gerrit de Wolf van de ‘De Wolf tapijten’. De kleinste jongen is Jan de Wolf van de banketbakkerszaak. De iets grotere jongen is Theo Kocken van de makelaar. De foto met de vlaggen in de Peperstraat is gekozen tot één van de 25 mooiste foto’s van de provincie Noord-Holland en zal tevens deel uitmaken van de Canon in 100 foto’s van de Tweede Wereldoorlog in Nederland.

Geschiedenislokaal Waterland

5 Mei 1945, Peperstraat Purmerend. Overal in de stad werd na 13.00 uur gevlagd. ‘s Morgens was er nog onduidelijkheid over de vraag of de bevrijding nu wel of niet een feit was. Duitsers probeerden verwarring te zaaien. De man in het zwart is Gerrit de Wolf van de ‘De Wolf tapijten’.



Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,844FansLike
2,540VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
9.4 ° C
10.1 °
8.9 °
79 %
0.5kmh
100 %
wo
11 °
do
10 °
vr
10 °
za
13 °
zo
13 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.