16.5 C
Purmerend
zaterdag 25 mei 2024
HomePurmerendPurmerendse schipper via binnenwateren eindelijk naar zijn eigen plek

Purmerendse schipper via binnenwateren eindelijk naar zijn eigen plek

Edam – Hij baalde als een stekker. De 78-jarige schipper Erick Takes uit Purmerend lag ruim een maand met zijn Tjalk ‘Nooit Gedacht’ vast in Edam doordat het Hoogheemraadschap vanwege het coronavirus alle bruggen en sluizen heeft gesloten.  Omdat Takes geen beroepsvaart is, kon hij geen kant op. Tot vandaag. Voor Cynthia Coolen een schipper van beroep gaan de bruggen wel open en die vaart dus nu de tjalk van Erick terug naar zijn vaste ligplaats in Purmerend.

Zo’n vier weken geleden voer Erick met z’n tjalk naar scheepswerf Groot in Edam voor een standaard onderhoudsbeurt, maar daar kwam hij niet meer weg. Eerder zei hij: “Ik ben hier niet voor een recreatietochtje, maar gewoon voor onderhoud.”

Marko Cortel, van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier legt uit: “De sluizen en bruggen zijn dicht om te voorkomen dat er daar groepen mensen zich gaan vormen, zowel op het water als op de brugdelen. “Het is moeilijk om anderhalvemeter afstand te houden.”

Maandag ging de sluis in Edam met hoge uitzondering eenmalig open voor een lekke Volendamse kwak. “De sluisdeuren gaan één keer met hoge uitzondering open, maar voor de rest blijft het, zolang de noodverordeningen van kracht zijn, echt gesloten.”

Schipper van beroep

Alleen voor beroepsvaart draaien de bruggen en sluizen en zo kwam Erick op het idee om Cynthia Coolen in te huren. “Want die mag er wel door.” De schipper uit Purmerend heeft een contract opgesteld dat Cynthia, een schipper van beroep, de tjalk naar Purmerend brengt. Zo is Erick geholpen en verdient Cynthia wat bij. 

Erick vaart nu via de binnenwateren van Edam en Kwadijk naar zijn vaste ligplaats aan de Purmerdijk in Purmerend.

Lees hier meer over de geschiedenis van Tjalk Nooitgedacht: http://www.purmerdijk.nl/schepen/nooitgedacht/docs/vhsp_ng.pdf

Relevant artikel:

78-jarige Purmerender kan geen kant op met z’n boot: “Baal als een stekker” –

Edam – Het coronavirus raakt iedereen. En dat geldt ook voor Erick Takes. De 78-jarige Purmerender woont op een tjalk en vaart daar vaak mee rond. Door de gevolgen van het coronavirus is hij nu niet onderweg, maar zit met z’n zeilboot vast in Edam.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,929FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
16.5 ° C
17.3 °
15.6 °
78 %
2.7kmh
100 %
za
17 °
zo
18 °
ma
18 °
di
18 °
wo
16 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.