1 C
Purmerend
zondag 3 december 2023
HomeBeemsterBoze boerin stort zesduizend kilo aardappels bij hoofdkantoor DEEN

Boze boerin stort zesduizend kilo aardappels bij hoofdkantoor DEEN

Hoorn – Aardappelteler Astrid Francis uit Noordbeemster stond vanmiddag bij het hoofdkantoor van DEEN op de stoep met zesduizend kilo van haar eigen aardappels. De supermarkt geeft volgens haar de voorkeur aan buitenlandse aardappels, terwijl de Nederlandse schuren vol liggen. “Als je een consument onterecht vertelt dat aardappels niet leverbaar zijn, dan kom ik ze wel brengen!”

“Ik ben al een tijdje boos”, vertelt Astrid Francis verhit, maar bevlogen. “De schuren liggen vol met kwalitatief goede aardappels, maar de boeren krijgen momenteel 1 cent per kilo en de aardappels gaan weg als veevoer in plaats van frietaardappels.”

Francis is zelf aardappelteler en levert Beemster Valery-aardappels bij DEEN. Van haar buurman hoorde zij dat haar aardappels daar niet meer in de schappen liggen door een leveringsprobleem. “Mijn bloed begon te koken. Een leveringsprobleem? Ik heb 120.000 kilo aardappels in mijn schuur liggen en die staat op een steenworpafstand van de winkel.”

“Toen kwam er een idee in mij op: ik ga ze zelf wel brengen.”

“ASTRID FRANCIS – AARDAPPELTELER

Ze deed navraag bij haar tussenpersoon en die vertelde dat DEEN de aardappels niet meer bestelt, omdat het seizoen van de Nederlandse aardappel voorbij is. “Ze bestellen de aardappels nu uit Israel”, vertelt Francis boos. “De consument wordt gewoon voorgelogen als ze zeggen dat ze er niet meer zijn.”

Eerlijke keuze

Haar frustratie gaat verder dan haar eigen aardappels. “Heel veel boeren zitten met dit probleem. Wij proberen als boer te voldoen aan alle regels om rekening te houden met het milieu. Als we onze productie gaan weggooien om het uit het buitenland te verschepen, daar word ik boos van.” 

Francis hoopt met haar actie de consument bewust te maken dat ze beter geen buitenlandse producten kunnen kopen, maar ze hoopt ook het beleid in de supermarkt ter discussie te stellen. “Als de consument de kans niet krijgt, dan hebben ze ook geen eerlijke keuze.”

Reactie DEEN

De actie was vooraf niet aangekondigd en Algemeen Directeur Leendert van Eck reageert dan ook verrast. “Er wordt ineens een vracht aardappels gelost voor ons dok. In deze tijd staan veel ondernemers onder druk en ik begrijp de boosheid en frustratie dan ook, maar ik vind het niet gepast om daar op deze manier aandacht voor te vragen.”

“Ik begrijp de boosheid en frustratie, maar ik vind het niet gepast om daar op deze manier aandacht voor te vragen.

“LEENDERT VAN ECK – ALGEMEEN DIRECTEUR DEEN

Inhoudelijk laat Van Eck weten dat zij bereid zijn vanuit DEEN mee te denken in het aardappeloverschot dat momenteel heerst, maar dat zij in hun keuzes wel afhankelijk zijn van al bestaande contracten – ook met buitenlandse leveranciers. 

Update:

Eigen kraam

Astrid verkoopt de Beemstervalery aardappels ook via haar eigen kraam aan de Jisperweg 8, Noordbeemster. (zie kaart onderaan)

Home – Onweerstaanbare Beemstervalery aardappels

Vol, romig en lichtzoetcheck Behoud haar kleur tijdens het kokencheck Geen blauwe plekkencheck Schilt makkelijkcheck Duurzaam geteeld Vol, romig en lichtzoet check Behoudt haar kleur check Geen blauwe plekken check Schilt makkelijk check Duurzaam geteeld Valery’s voordeelDenk je dat je gasten meer van frites houden dan bijvoorbeeld van gekookte aardappels?Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

4 REACTIES

  1. De boer krijgt hier maar 1 cent per kilo. En dan nog in het buitenland kopen?! Zeker nooit van MVO gehoord? Schaam je Deen!

  2. Dus een stropdas op kantoor die consument en producent voorliegt is boos.
    Foei dit mag niet akkerbouwster!
    Stropdas, echt ik hoop dat je je flink verslikt in die piepers uit Israël!
    Klasse actie Astrid!

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,741FansLike
2,522VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
lichte sneeuw
1 ° C
2.2 °
-0 °
83 %
1.8kmh
34 %
zo
2 °
ma
2 °
di
4 °
wo
7 °
do
4 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.