4.9 C
Purmerend
zondag 5 februari 2023
HomeColumnColumn van Lisette - The circle of life

Column van Lisette – The circle of life

Na een paar lastige weken, eindelijk weer een column van mijn hand. Mijn goede gezondheid liet me weer even in de steek dus kon ik niks anders doen dan naar mijn lichaam luisteren en een paar weken helemaal niks doen.

Nu ik weer ben komen bovendrijven, zit ik vol met nieuwe ideetjes maar met een wat slechte conditie. The story of my life: mijn hoofd wil altijd harder dan mijn lijf!

Omdat mijn man het ook druk heeft met zijn bedrijf, heb ik voor het eerst van mijn leven een tuinman ingehuurd om mijn tuin te doen want dat liep wat uit de hand. De natuur houdt tenslotte geen rekening met mijn gebrek aan energie. En gelukkig maar! 

Het eerste idee dat ik heb, is meer voordenken dan nadenken. Het laatste jaar is er een besef dat steeds meer bij mij binnenkomt. Wordt het niet eens tijd dat ik meer ga samenwerken met mijn leefomgeving? Zodat zowel die leefomgeving als ik er baat bij hebben. Ik geef een voorbeeld.

Ik heb een tuin van 300 m2 op een tuinencomplex in onze woonomgeving. Mijn lust en mijn leven maar ook veel werk. De hoeveelheid snoei materiaal is aanzienlijk. Al die takken kunnen niet allemaal op de composthoop. Ik bleef maar met takken naar de gemeente rijden. 

Toen viel mijn oog op een artikel over de permacultuur. Een systeem waarin men rekening houdt met een aantal principes.  

  • Zorg voor de aarde 
  • Zorg voor de mens
  • Eerlijk delen

Via de permacultuur kwam ik op het idee een takkenril in de tuin te maken. Een heg van takken dus. Goed voor alle beestjes die erin en op kunnen zitten, de biodiversiteit in mijn tuin vergrotend. Waardoor meer vogels mijn moestuindeel helpen te beschermen door de slakkenpopulatie in de tuin in hand te houden. En dus ook heel goed voor mij want ik ben al een tijdje niet meer met takken naar de gemeente afvalstraat geweest want die gaan steeds weer in de takkenril. Wat ook weer goed is voor mijn energiepeil. Kortom iedereen blij!

Dit principe probeer ik nu in alle delen van mijn leven doortrekken. Bijvoorbeeld thuis met afval en boodschappen. Zo gebruik ik thuis geen plastic zakjes meer want minder productie en afval dus beter voor de natuur. We kopen de groente lokaal veelal onverpakt wanneer we het zelf niet uit de tuin halen. Hierdoor gooien we minder plastic verpakkingsmateriaal weg en meer geld komt bij de kleine ondernemers/boeren terecht. Niet bij de grote supermarkten die de boeren te weinig geld betalen voor hun producten. Op deze manier hoop ik dat de boeren betere ecologische keuzes kunnen maken omdat ze met minder productie meer geld kunnen verdienen.

Ook gebruiken we nu een shampoo bar en een afwas bar om schoon te maken. Een blok zeep voor je haar en de afwas waardoor we daarvan geen plastic flessen afval meer hebben en waar minder schadelijke stoffen inzitten.

Tuurlijk zijn deze veranderingen even wennen en soms betrap ik mezelf ineens op een minder handige aankoop omdat mijn hersenen gewoon even uit stonden en de gewoonte het over nam. Shit zeg, te laat, denk ik dan daarna, dat kan ik de volgende keer anders doen. Ook mijn gezin moet willen meewerken in de verandering en dat is soms lastig.

Het ‘toeval’ wil dat de corona ons nu haarfijn laat zien waar de hiaten in onze systemen zitten (maar dat wordt een andere column). Nu we toch al bezig zijn om van verandering ons nieuwe normaal te maken, kan ik er hier in huis nog wel een schepje bovenop gooien.

Om nog veel meer te leren over hoe al die schakels zoals economie, ecologie en de sociale omgeving met elkaar verbonden zijn en elkaar beïnvloeden, ben ik met een cursus volgen gestart. Een gratis cursus van bevlogen mensen die de circle of life willen verbeteren met nieuwe systemen. Waarbij we het beste uit de wereld halen.

Hieronder is de link van de gratis cursus voor mensen die ook willen samenwerken met hun leefomgeving.

www.groeneliefde.nl: nieuwe samenlevingsvormen 

Lisette van Oostrom is getrouwd met Michel, eigenaar van de winkel Franzen op de kaasmarkt in Purmerend. Samen hebben ze twee prachtige dochters, Jemi van 15 jaar en Yara van 12 jaar. Lisette haar passie is bewustzijnsontwikkeling.

Volg op zondag haar avonturen op Regio Purmerend of op hometodiyfor.online


Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,210FansLike
2,236VolgersVolg
1,549VolgersVolg

Het weer

Purmerend
zeer lichte bewolking
4.9 ° C
5.6 °
3.9 °
90 %
4.3kmh
15 %
zo
5 °
ma
7 °
di
5 °
wo
6 °
do
6 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.