Purmerend

Boswachter Jamie constateert meer afval en brandjes in de natuur door de coronacrisis

Purmerend – Het mooie weer van de afgelopen weken was voor veel mensen een opsteker in moeilijke tijden. De natuur heeft er op sommige plekken onder geleden, want door de drukte zijn op enkele plekken in de regio Zaanstreek-Waterland meer brandjes geweest en ligt er meer afval, merken betrokkenen.

Jamie Jenner merkt als boswachter in het Purmerbos dat de incidenten toenemen, omdat er door het mooie weer veel mensen in de natuurgebieden zijn.  Op de parkeerplaats voor de ingang van het bos ziet ze al aardig wat desinfecterende doekjes liggen. “Wat je meeneemt naar de natuur, neem je ook weer mee terug.”

Daarnaast merkt ze dat er ook meer brandjes in het bos zijn. “Door de droogte vat alles veel sneller vlam. En als mensen dan bijvoorbeeld een sigarettenpeuk of glas in het droge gras gooien, kan dat resulteren in een brand.”

Wormerland

Niet alleen in het Purmerbos, maar ook in Wormerland komen steeds meer brandhaarden voor. “Het zijn voornamelijk rietbrandjes en hopen riet die blijven liggen. In deze droge tijd is dat zeer aantrekkelijk voor jongelui om er een lucifer in te steken”, stelt Ed Zijp, handhaver in de regio Wormerland. “Gelukkig gebeurt het niet dagelijks. Het is dit jaar meer dan andere jaren. Als het hout van een vuurtje op is, dan gooien ze wel wat anders erop. Misschien onderschat ik het zelf, maar ik denk dat we zo’n tien meldingen hebben gehad. Dat vind ik heel vervelend.”

Niels Bank

Zo troffen wij ons eilandje dit weekend aan ….. 2 uit de hand gelopen vuurplekken en vernielingen aan ons schuurtje. 😢😠😤

Doordat veel handhavers op dit moment hun handen vol hebben aan het handhaven van de anderhalvemetersamenleving, merkt Zijp dat de brandjes niet zo makkelijk opgespoord kunnen worden. En dat terwijl de consequenties groot kunnen zijn. “Het is gevaarlijk vanwege de veenbrand (red. – resulteert in dagenlange brand) plus veel schade aan de grond. Ik snap wel dat jongeren wat willen, maar houd alles heel.”


Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.