4.5 C
Purmerend
woensdag 24 april 2024
HomeInformatiefHoe kun je een router aansluiten op een modem

Hoe kun je een router aansluiten op een modem

Een router is eigenlijk het centrale punt van je wifi netwerk waar alles geregeld wordt. Na het internet aanvragen zul je met behulp van een router dus gebruik kunnen maken van de internet verbinding. Vergelijk van tevoren natuurlijk wel alle mogelijke opties op een site als internetvergelijken.nl.

Nadat je een abonnement hebt afgesloten kun je de router gaan gebruiken. Dit zal de internet connectie over de bekabelde en de draadloze verbindingen, wat ook wel wifi wordt genoemd, verdelen. Hedendaags maken steeds meer apparaten in je woning gebruik van het internet. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een laptop, tablet en smartphone, maar ook een slimme lamp of speaker maakt gebruik van wifi. De router speelt dan ook een belangrijke rol in huis tegenwoordig zodat het een snel en stabiel wifi netwerk kan faciliteren. 

Wat is het verschil tussen een router en een modem?

Nog altijd halen veel mensen een router en een modem door elkaar, terwijl ze toch heel verschillend zijn. Een wifi modem wordt bijvoorbeeld automatisch meegeleverd nadat je een internetabonnement hebt afgesloten bij een provider. Met het modem zul je binnenkomende informatiesignalen van je provider geschikt maken om te verzenden naar onder meer je telefoon en pc. Hierbij kun je bijvoorbeeld aan televisie- en netwerksignalen denken. De router heeft daarna een aanvullende functie op het modem. De router verdeelt namelijk de binnenkomende internet verbinding. Dit doet het door een netwerk te creëren. Apparaten kunnen op het netwerk verbonden worden met behulp van een draadloze verbinding, al is een netwerkkabel natuurlijk ook mogelijk. De router is dus in principe het toegangspunt tot het internet voor al je apparaten die gebruik maken van zo’n verbinding. 

Wat is een modemrouter dan?

Daarnaast kan het ook zeker voorkomen dat beide technologieën samenwerken in een hybride apparaat, wat ook wel een modemrouter wordt genoemd. Dit bakje zal de binnenkomende signalen vertalen, maar zal het internetsignaal ook direct verdelen naar alle apparaten in je woning. Maar laten we wel eerlijk zijn, zo’n modemrouter is eigenlijk niet goed genoeg meer anno 2020. Het wordt gezien als een basisoplossing en is dus niet sterk genoeg om te blijven voldoen aan ons internetgebruik. Er wordt dan ook vaak gekozen voor een alternatieve router aan je modem te plaatsen. Een exemplaar van producenten van bijvoorbeeld Netgear of Asus zal je internetsnelheid dan zeker verbeteren. Op deze manier kun je diverse apparaten tegelijk gebruiken voor allerlei doeleinden op het internet.

Hoe sluit je de router aan op het modem?

Gelukkig is het plaatsen van zo’n router helemaal niet echt lastig. Het proces van het installeren bestaat bovendien uit maar drie stappen. Eerst moet je de router aansluiten op de meegeleverde modem met behulp van een internetkabel. Hierbij verbind je de LAN aansluiting van het modem aan de WAN aansluiting van de router. Hierna kun je de router aansluiten op het lichtnet en het aanzetten. De router zal dan direct beginnen met het uitzenden van een wifi signaal. 

Nadat je de router hebt aangesloten moet je het benaderen, wat kan met een draadloze of een bekabelde verbinding. Met een kabel moet je de router benaderen door in de browser het aders 192.168.1.1 in te voeren, al kan dit adres ook anders zijn. Dit staat wel in de handleiding. Bij een draadloze verbinding moet je naar hetzelfde adres gaan nadat je verbinding hebt gemaakt met het wifi netwerk. De gegevens om in te loggen op de site vind je in de handleiding. Na het inloggen kun je beginnen met het configureren van de router. Over het algemeen zul je hierbij geholpen worden door een installatiehulp. Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,901FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
4.5 ° C
6.1 °
3.3 °
78 %
0.5kmh
100 %
wo
9 °
do
10 °
vr
12 °
za
15 °
zo
15 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.