Column

Column: De worstjes-eters

Onder de echte liefhebbers van smoken en BBQ-en is vaak ook de manier van barbecuen in de loop van de jaren veranderd. Hoe meer je van deze lifestyle houdt, hoe meer je de BBQ ziet als een middel om de meest heerlijke gerechten te bereiden. Maar vaak wordt je geconfronteerd met de – hoe zal ik het eens netjes zeggen – worstjes-eters. 

En nee, er is niets mis met worst! Zeker niet van de barbecue. Sterker nog, worst is geweldig. Met de worstjes-eters bedoel ik die mensen die het oude concept van BBQ-en in hun hoofd hebben. Grote schalen met standaard vlees, dat op een te hete BBQ gelegd wordt. Om het echte gevoel te krijgen, wordt het bord volgegooid met sausjes, waarbij de knoflooksaus niet mag ontbreken. Alles smaakt lekker met knoflooksaus. Ook half verbrande worstjes.

Wat doe je als je zo een groep eters verwacht? En je ze eigenlijk wil laten zien dat er meer is in het BBQ-leven. Zelfs als worstjes-eter. Dan bedenk je een BBQ ala carte. Zo deed ik dat althans, met een groep vleesch-liefhebbers. Bijkomend probleem is wel dat bij het eten ala carte, iedereen tegelijk met zijn bordje aan tafel zit. In dit geval ook de kok. Dus daar moest een oplossing voor bedacht worden.

Iedere gast uit het 10-koppig gezelschap kreeg vooraf de vraag wat zijn of haar favoriete stukje vlees (of vis) is. Het woord BBQ was – om het antwoord worstjes te voorkomen – op dat moment nog niet gevallen. Van varkenshaas tot een runderstoofpot. Van T-bone en zalm tot frikandellen (jaja, ik heb een zoontje van acht jaar oud, hij was schuldig aan de frikandellen). 

Voor iedereen bereidde ik een eigen menu voor. Ieder stukje vlees kreeg een eigen rub of kruidenmelange. Tegen etenstijd ging de BBQ aan. En toen deze op temperatuur was, zette ik een timer op tafel. Iedere gast kreeg individueel te horen wat ze tijdens de 60 minuten die de klok aftelde moesten doen. De twee varkenshaasjes gingen bijvoorbeeld op minuut 35 naar buiten om de eerste 5 minuten het vlees op het hete gedeelte van de BBQ te bakken, daarna te verplaatsen naar het indirecte gedeelte, en ondertussen het lekkernij iedere vijf minuten het in te smeren met een heerlijke rub en te keren.

Naarmate de klok verder terug liep, verzamelden steeds meer familieleden zich buiten rondom de BBQ en het kampvuur. Iedereen was tegelijk klaar, om na 60 minuten aan te schuiven aan de gedekte tafel. Het was voor mij een diner om nooit te vergeten.

Van worstjes-eters naar BBQ-fans.

Meer leuke en interessante verhalen lezen over BBQ-en? Deel je eigen recepten en doe inspiratie op van anderen met de Smoke&BBQ app! De app van de grootste BBQ-communitie van Nederland

Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Bekijk ook
Close
Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.