7.7 C
Purmerend
zondag 26 maart 2023
HomeRegionaalIn het groen geweest? Doe een tekencheck!

In het groen geweest? Doe een tekencheck!

Regionaal – Wist u dat de provincie Noord-Holland op de derde plaats staat voor wat betreft tekenbeten? De maanden Juni en juli zijn de piekmaanden voor tekenbeten. Jaarlijks worden er in Nederland 1.5 miljoen mensen gebeten door een teek.

Maar die vind je vooral toch in de bosrijke gebieden? Niets is minder waar. Teken komen in het hele land voor, in het park, hei, duinen of zelfs in je eigen tuin. Ze zitten in de buurt van bomen of struiken in hoog gras of tussen dode bladeren. Teken houden van een beschutte plek.

Teken kunnen zich vastbijten in de huid van mensen. Van een tekenbeet kunt u ziek worden. In Nederland kunnen teken de ziekte van Lyme overbrengen en in zeldzame gevallen tekenencefalitis (TBE tick-borne encephalitis).

Controleren is belangrijk

Controleer uw lichaam en uw kleding op tekenbeten als u in het groen bent geweest. Teken kunnen zich overal vastbijten, maar hebben voorkeur voor liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, randen van het ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Heeft u een tekenbeet? Haal de teek snel weg. Hoe langer de teek in uw huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt.

Naar de huisarts?

Ga naar de huisarts als u één van de volgende klachten heeft na een tekenbeet:

  • Een verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet, die groter wordt. Deze kan tot drie maanden na een tekenbeet verschijnen.
  • Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn, in de eerste weken na een tekenbeet.
  • Soms kunnen gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten ontstaan. Dat kan gebeuren als de vroege klachten van de ziekte van Lyme niet behandeld zijn met antibiotica. Maar deze klachten zijn soms ook een eerste uiting van de ziekte.

RIVM app ‘Tekenbeet’

Het RIVM heeft de app ‘Tekenbeet’ gemaakt. Deze app is gratis te downloaden in de Google Play Store (Android) en in Itunes (voor iPhone). Met deze app kunnen mensen (ook buiten, zonder internetverbinding!) opzoeken hoe teken eruit zien en wat je moet doen om teken goed en snel te verwijderen.

Tekenradar

Op tekenradar kunt u de tekenactiviteit vinden, kunt u een tekenbeet melden en vindt u meer informatie.

Tekenradar: tekenactiviteit, melden tekenbeet, ziekte van Lyme onderzoek

Tekenradar toont de verwachte tekenactiviteit. Ook voor het melden van tekenbeten en ziekte van Lyme voor groot onderzoek van het RIVM. Ook kinderen.


4 GRATIS kussens

Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,211FansLike
2,236VolgersVolg
1,562VolgersVolg

Het weer

Purmerend
zeer lichte bewolking
7.7 ° C
8.3 °
7 °
91 %
2kmh
19 %
zo
7 °
ma
7 °
di
8 °
wo
11 °
do
10 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.