18.8 C
Purmerend
maandag 20 mei 2024
HomePurmerendProeflokaal Bakker enige in Purmerend met Duvel op de tap

Proeflokaal Bakker enige in Purmerend met Duvel op de tap

Purmerend – Vanmiddag om 15:00 uur was het eindelijk dan zover. Een select gezelschap was uitgenodigd bij Proeflokaal Bakker om het moment mee te maken. De eerste Duvel van de tap werd getapt. De eigenaar van Proeflokaal Bakker Paul Verhoeven was in zijn nopjes. “Wij zijn de enige in Purmerend die het biertje op de tap mogen hebben.”

Een tap is aan de bar toegevoegd door de brouwerij. “Duvel heeft een speciale tap ontworpen die ervoor zorgt dat de unieke smaak behouden blijft. De truc zit hem in de leiding van de tap, die is dunner dan normaal om meer tegendruk te geven. Om de smaak van Duvel te waarborgen moet er een extreem hoge koolzuurdruk op een tap zitten.”, zegt Paul.

Oud-uitbater van de Bonte Koe en bierconnaisseur, Hans Glandorf – Als ik zweet dan zweet ik bier – was door het proeflokaal uitgenodigd om vanuit zijn expertise te vertellen over dit bier. “Duvel krijgt zijn typische bitterheid door verschillende aromatische Sloveense en Tsjechische hopsoorten toe te voegen. Ook gebruikt de brouwer zijn eigen kweekcultuur. De oorspronkelijke giststam is afkomstig uit een lokale brouwerij in Schotland, die Victor Moortgat in de jaren 1920 zelf selecteerde.” Ook het tappen gaat in verschillende fases. “Dit moet je wel drie keer doen. Langzaam aan. Alleen zo behoudt je alle aroma’s.”

Volgens Hans – ik ga het kort houden maar ondertussen praat ik al 15 minuten gepassioneerd door – doet de ‘poep’ in het glas wonderen. “Als je een Duvel van de tap drinkt zie je precies in het midden van het glas opstijgende koolzuur. Dit komt omdat de brouwer een “D” in het glas heeft ingegraveerd.”

De genodigden werden getrakteerd op de eerste Duveltjes van de tap. “Hij is iets frisser dan van de fles.”

Het biertje is bij proeflokaal Bakker te koop voor € 4,75 bij een normaal tapglas. Een kleintje kost €3,50.

Fotografie: © RegioPurmerend.nlSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,924FansLike
2,551VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
zeer lichte bewolking
18.8 ° C
20.1 °
16.7 °
76 %
4kmh
17 %
ma
19 °
di
21 °
wo
16 °
do
17 °
vr
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.