12.8 C
Purmerend
woensdag 29 maart 2023
HomeRegionaalRutte: 'Het gaat vooral mis in privésfeer, geen feestjes en borrels thuis,...

Rutte: ‘Het gaat vooral mis in privésfeer, geen feestjes en borrels thuis, maximaal zes gasten.”

Regionaal – Rutte: “Ik val maar met de deur in huis: het gaat niet goed met de corona-ontwikkelingen. Voor we het weten zijn we terug bij af”, zei hij op de persconferentie. “Als het zo doorgaat is het nemen van weer strengere maatregelen onvermijdelijk.”

Rutte waarschuwde dat het coronavirus zich nog altijd gestaag verspreidt in Nederland.  “Als we niet oppassen zijn we binnen afzienbare tijd terug bij af. Terug bij een overbelaste zorg, terug bij het land op slot, terug waar we niet willen zijn.”

“Feestjes, buurtborrels, in familiesfeer. Knuffelend mekaar omhelzen, juist daar gaat het niet goed.” Het kabinet voert daarom in dat er in huis, dus in de privésfeer, maar zes mensen maximaal mogen zijn. En de anderhalve meter blijft gelden.

“Het coronavirus steekt vooral in privésfeer de kop op.” zei Rutte. “Daar zien we de meeste besmettingen. Wat onder elkaar misschien veilig voelt, is schijnveiligheid. De cijfers geven geen aanleiding om per 1 september maatregelen over werk te versoepelen. Maar daar is dus geen aanleiding voor. Het advies blijft: werk zo veel mogelijk thuis.”

De periode van thuisquarantaine gaat van 14 dagen naar 10 dagen, zegt De Jonge. Daarmee wordt het advies van het OMT opgevolgd.

Minister De Jonge legt uit dat uit informatie van bron- en contactonderzoeken van de GGD blijkt dat de besmettingen grotendeels van feestjes en privésituaties komen. Soms moeten er na een besmetting tientallen mensen gebeld worden, die op zo’n feestje zijn geweest. Dat kan dus niet meer, zegt De Jonge. “Het virus houdt ons in een houdgreep. Als het zo doorgaat moeten er ook weer strengere regels in de horeca ingevoerd worden.”

Ook worden er strengere regionale maatregelen aangekondigd. Welke dat zijn wordt binnenkort bekend gemaakt. Wat dat voor onze regio gaat betekenen is onbekend.

In totaal zijn er volgens de cijfers van het RIVM deze week 4013 mensen positief getest op corona. Dat is iets minder dan vorige week, toen 4036 mensen corona bleken te hebben. Het is voor het eerst sinds half juli dat het aantal positieve tests lager is dan een week eerder. De afgelopen weken steeg het juist fors.


4 GRATIS kussens

Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,210FansLike
2,236VolgersVolg
1,563VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
12.8 ° C
13.9 °
10.6 °
87 %
0.9kmh
100 %
wo
12 °
do
12 °
vr
11 °
za
9 °
zo
8 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.