15.6 C
Purmerend
woensdag 19 juni 2024
HomePurmerendFout bij schrappen mondkapjesplicht in noodverordering: "Geen kwade opzet"

Fout bij schrappen mondkapjesplicht in noodverordering: “Geen kwade opzet”

Purmerend – In de noodverordening van de veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland is de mogelijkheid om mondkapjes te verplichten geschrapt. Bekend is dat voormalig voorzitter Don Bijl fel tegen verplichting van de gezichtsbeschermers is. Het is volgens de veiligheidsregio echter niet bewust geschrapt, maar vergeten in het document.

Burgemeester Jan Hamming van Zaanstad is de eigenlijke voorzitter van de veiligheidsregio.  Maar nu  hij op vakantie was, nam Don Bijl van Purmerend het over. Hij heeft deze week in een brief aan de raad laten weten tegen het verplichten van een mondkapje te zijn.

En omdat hij daarmee onderdeel van de discussie is geworden heeft hij afstand gedaan van zijn rol als invaller van het voorzitterschap van de veiligheidsregio. Burgemeester Lieke Sievers van Edam-Volendam neemt het tijdelijk over. 

Geen kwade opzet

“Het is beslist geen kwade opzet”, laat Severs weten. NH Nieuws vergeleek de noodverordening van 10 en 20 augustus en kwam erachter dat artikel 2.5a (Verbod niet dragen mondkapje) geschrapt is. Hierdoor zou het dragen van een mondkapje dus niet meer wettelijk verplicht worden gesteld door de veiligheidsregio. “Het gaat om een menselijke fout bij het opstellen van het document,” laat ze weten aan NH Nieuws.

Besluiten worden volgens Sievers meestal in goed overleg genomen, maar de voorzitter kan uiteindelijk zelf beslissen wat er wel of niet veranderd wordt in de documenten.

Dat is volgens Sievers niet de normale gang van zaken: “Wettelijk heeft hij die bevoegdheid, maar dat zal niet zo snel voorkomen. Zo werkt het in Nederland niet, zo werkt het in een regionaal beleidsteam niet en zeker niet in Zaanstreek-Waterland.” 

Grondrechten

In dit geval lijkt het erop dat Don Bijl het zonder overleg heeft geschrapt, maar daar is volgens Sievers echt geen sprake van. Het standpunt van burgemeester Bijl is door het hele regionaal beleidsteam uitdrukkelijk besproken. Alle burgemeesters kijken heel goed naar grondrechten die samenhangen met de toepassing van de noodverordeningen en corona.”

 Het  missende artikel wordt volgens Sievers nu weer zo snel mogelijk in de noodverordening opgenomen door de veiligheidsregio zodat de gemeenten weer tot de mogelijkheid beschikken om mondkapjes te verplichten.

Burgemeester Bijl maakt bezwaar tegen artikel in noodverordening “grondrechten mogen niet worden beperkt” –

Purmerend – Burgemeester Bijl heeft bezwaar gemaakt tegen artikel 2.5a van de noodverordening Covid-19 van de veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland. Dat laat de burgemeester weten in een brief aan de gemeenteraad. Het bezwaar is ter kennisgeving aangenomen door het bestuur van de veiligheidsregio en zal op een later moment worden beoordeeld.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. De mogelijkheid om mondkapjes te verplichten is na het ondekken van de fout weer toegevoegd.
    Inmiddels is in de loop van (vrijdag 21 augustus 2020) de noodverordening aangepast.

    Burgemeester Bijl heeft de aangepaste noodverordening ondertekend op 20 (??) augustus 2020.
    Burgemeester Bijl is wel gestopt als tijdelijke voorzitter van de VRZW.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,944FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
15.6 ° C
16.7 °
14.5 °
73 %
0.9kmh
6 %
wo
14 °
do
19 °
vr
20 °
za
17 °
zo
20 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.