9.5 C
Purmerend
zaterdag 20 april 2024
HomePurmerendToename aantal discriminerende burenconflicten door corona: "topje van de ijsberg"

Toename aantal discriminerende burenconflicten door corona: “topje van de ijsberg”

Zaanstreek / Waterland – Het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek/Waterland neemt door de jaren heen gemiddeld twee klachten per kwartaal in behandeling waarbij conflicten tussen buren ontsporen en een discriminerende lading krijgen. In het tweede kwartaal van 2020 liep dat op tot negen meldingen, alle met een racistische en/of homofobe tint. Er lijkt een direct verband te zijn met de invoering van de overheidsmaatregelen tegen corona.

De ruime verviervoudiging van de meldingen bij Bureau Discriminatiezaken over discriminerende buren past in het beeld dat ook de politie, woningcorporaties en buurtbemiddelingsorganisaties zien. Zo verdubbelde in de eerste week van mei 2020, toen de anti-coronamaatregelen stringenter werden, het aantal overlastmeldingen bij de politie tot 14.000. In de gehele eerste helft van 2020 liep dat aantal bij de politie op tot 70.000, een stijging van bijna 40% in vergelijking met de eerste helft van 2019. De door de politie geregistreerde overlast nam in alle acht gemeenten van de regio Zaanstreek-Waterland toe. Het overgrote deel van de Zaans/Waterlandse buurten kende een klachtenstijging. Het betrof met name jeugdoverlast en door de buren veroorzaakt lawaai.

De meldingentoename bij het Bureau Discriminatiezaken is vooral zichtbaar in de gemeente Zaanstad. Daarbij is als uitvloeisel van conflicten tussen buren sprake van racistische of anderszins discriminerende scheldpartijen, bekladdingen, het brengen van de Hitlergroet, bedreigingen en intimidatie met als bedoeling om mensen van buitenlandse komaf te laten verhuizen. Aangezien er sprake is van een enorme onderregistratie – de meeste slachtoffers melden zich niet –, is dit het topje van de ijsberg. 

Als gevolg van de coronacrisis zijn veel mensen vaker thuis, onder meer omdat ze daar moeten werken. Dat botst soms, bijvoorbeeld omdat er burenoverlast wordt ondervonden als gevolg van harde muziek of kluswerkzaamheden. Al dan niet sluimerende conflicten komen daardoor eerder tot een climax. Daarbij wordt soms gediscrimineerd.

Afhankelijk van de achtergrond van het conflict probeert het Bureau Discriminatiezaken in samenwerking met woningcorporaties, buurtbemiddelingsorganisaties, sociale wijkteams, gemeenten en/of politie een oplossing te bewerkstelligen. De coronacrisis maakt dit echter regelmatig nog lastiger dan voorheen al het geval was. Nog te vaak worden slachtoffers van een burenconflict van het kastje naar de muur gestuurd en duurt het te lang voor daders worden aangepakt.

Zorgen over nabije toekomst

De laatste weken nemen de coronabesmettingen in Nederland weer toe, met mogelijk nieuwe overheidsbeperkingen als reactie daarop. Gezien de nu al zichtbare stijging van het aantal meldingen over discriminerende buren maakt het bureau zich zorgen over de nabije toekomst. Het roept slachtoffers en getuigen van discriminatie op om zich te melden bij het Bureau Discriminatiezaken of de politie. Daardoor komt er meer zicht op de omvang van de problemen en neemt de kans toe dat die tijdig kunnen worden opgelost.

Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek-Waterland – Voorkomen en bestrijden van discriminatie

Door bewustwording te creëren kan discriminatie worden voorkomen en bestreden. Het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek/Waterland geeft trainingen, workshops en voorlichting over vooroordelen, ongelijke behandeling en discriminatie. Dat doen we op scholen, in buurtcentra, maar ook bij bedrijven, stichtingen en andere instellingen. In overleg met u bepalen we de inhoud en werkvorm.



Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,875FansLike
2,548VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
9.5 ° C
10.6 °
8.3 °
74 %
7.2kmh
98 %
za
9 °
zo
10 °
ma
9 °
di
10 °
wo
11 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.