14.5 C
Purmerend
zaterdag 15 juni 2024
HomeRegionaalDeze week: onstuimig weer en kans op zomerstorm woensdag

Deze week: onstuimig weer en kans op zomerstorm woensdag

Regionaal – Zo heet en hoogzomers als het een paar weken geleden was, zo herfstachtig is het deze week. Woensdag krijgt ons land mogelijk met een zomerstorm te maken. Dit meldt weeronline.nl.

Daarbij kan aan de kust stormkracht komen te staan (windkracht 9) en is kans op zware windstoten van 75-100 km/uur. Ook de rest van de week is het onstuimige weer niet uit de lucht. 

Een stormdepressie trekt op dit moment in sneltreinvaart vanaf het midden van de Atlantische Oceaan richting Nederland. Dinsdag overdag zwelt de wind al aan, maar woensdagochtend wordt waarschijnlijk pas het hoogtepunt bereikt. Aan zee kan daarbij een tijdje stormkracht komen te staan (windkracht 9) en is kans op zware windstoten tot 100 km/uur. Landinwaarts kan de wind uithalen naar 75-90 km/uur.

Wind hinderlijk voor het verkeer – bomen waaien nu makkelijker om

Voor het verkeer, dat nu aan het eind van de zomervakantie steeds meer op gang begint te komen, komt de timing van de meest krachtige windstoten slecht uit. Het hoogtepunt lijkt nu tijdens de woensdagochtendspits plaats te vinden. Automobilisten moeten rekening houden met de vlagerige wind. Op dijken, bruggen en wegen in open gebied is het sterk af te raden om met een caravan of lege aanhanger de weg op te gaan.

Bomen staan nu vol in blad en kunnen daardoor makkelijker omwaaien dan in de winter. Bovendien zijn bomen regionaal flink verzwakt door drie jaren van extreme droogte. Ook dat verhoogt het risico op afgewaaide takken of omgewaaide bomen.

Kans op officiële zomerstorm

De kans is vrij groot dat ergens langs de kust tijdelijk windkracht 9 komt te staan, maar daarmee is nog geen sprake van een officiële zomerstorm. Voor een officiële storm moet het gemiddeld over een uurvak (bijvoorbeeld van 9:00 tot 10:00 uur) tot windkracht 9 komen. De kans dat dit lukt en de zomerstorm officieel de boeken in gaat is nu zo’n 60%.

Weer, 14 daagse weersverwachting, buien radar | www.weeronline.nl

Het weer vandaag en de weersverwachting tot 14 dagen vooruit. Bekijk het weerbericht, buien radar voor meer dan 2,3 miljoen plaatsen op Weeronline.nl.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,944FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
14.5 ° C
15.1 °
13.9 °
82 %
7.2kmh
92 %
za
14 °
zo
16 °
ma
19 °
di
20 °
wo
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.