Purmerend

Open Monumentendag 2020: ‘Leermonument’

Purmerend – Op zaterdag 12 en zondag 13 september is het landelijke Open Monumentendag. Dit jaar staat ‘Leermonument’ centraal als thema. In Purmerend zijn dit jaar weer meerdere gratis openstellingen van monumenten en allerlei activiteiten, binnen en buiten.

Het is de organisatie gelukt om ondanks de coronamaatregelen een mooi creatief programma samen te stellen.

Leermonument

Van elk monument kun je uiteraard wel wat leren. Naast monumenten die een leerfunctie hadden of hebben (zoals scholen), worden in 2020 ook allerlei andere monumenten ‘leermonumenten’. Nog meer dan anders wordt de nadruk gelegd op beleving in het monument.

Activiteiten en binnenkijken bij monumenten in Purmerend

Tijdens de Open Monumentendagen zijn er gratis activiteiten. Zo kan er een wandeling gemaakt worden met of zonder een gids van het Gilde langs de opengestelde monumenten (reserveren bij de VVV/Museumwinkel in de Peperstraat). Het boekje met de stadswandeling, geschreven door Ber de Lange, is gratis verkrijgbaar bij de informatiebalie van het Purmerends Museum.

Bij het Purmerends Museum zijn verschillende activiteiten, waaronder tentoonstellingen, een muziekvoorstelling met blazers van Harmonie Crescendo, kinderactiviteit Wajangpoppen maken, demonstratie plateelschilderen en een Indische proeverij. De oude begraafplaats aan de Nieuwstraat en het kerkhof aan de Overweersepolderdijk zijn toegankelijk, in de kapel zijn twee exposities.

Kijk hieronder voor het volledige programma in Purmerend.

Purmerend

Het comité Open Monumentendag Purmerend organiseert ieder jaar leuke activiteiten in de monumenten van Purmerend. Dit comité bestaat uit vertegenwoordigers van het Purmerends Museum, Waterlands Archief, Vereniging Historisch Purmerend (VHP), Archeologische Werkgroep Purmerend (AWP), het Gilde en de gemeente Purmerend.

Lezing in Theater de Purmaryn: ‘Monumenten en bewoningsgeschiedenis’

Voorafgaand aan de Open Monumentendag 2020 vindt er op donderdagavond 10 september een lezing plaats over ‘Monumenten en de bewoningsgeschiedenis van Bierkade 9 door Atie Schenk en Jack Otsen in de kleine zaal van de Purmaryn. Het aanmelden voor de lezing kan via [email protected], i.v.m. de coronamaatregelen moet iedere bezoeker zich met naam, e-mail en telefoonnummer aanmelden.

Advies aan alle bezoekers: Ga voorbereid op pad, kijk wat er in uw eigen omgeving te doen is en reserveer waar noodzakelijk vooraf.

Oude begraafplaats Nieuwstraat – Dronebeeld: Rob Klaucke

Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.