6.7 C
Purmerend
woensdag 29 maart 2023
HomeRegionaalProvincie zet in op behoud van stolpboerderijen 'piramides van de polder'

Provincie zet in op behoud van stolpboerderijen ‘piramides van de polder’

Regionaal – Piramides van de polder worden ze ook wel genoemd. De stolpboerderijen in het Noord-Hollandse landschap. Met hun massale piramidevormige daken markeren de stolpboerderijen het platteland. De provincie vindt het belangrijk dat er aandacht is voor bescherming, herbestemming en herstel van stolpboerderijen. Om inzicht te krijgen in het stolpenbestand wordt een Stolpenwaarderingskaart gemaakt. 

Noord-Holland telt nog zo’n 5.000 stolpen. Deze boerderijen verwijzen naar het agrarische verleden en dragen bij aan de herkenbaarheid van de omgeving. De provincie vindt het belangrijk dat er aandacht is voor bescherming, herbestemming en herstel van stolpboerderijen.

Om inzicht te krijgen in het stolpenbestand wordt een Stolpenwaarderingskaart gemaakt. Het aantal stolpen in Noord-Holland is in de afgelopen decennia flink afgenomen. In 1950 stonden er nog zo’n 10.000 in Noord-Holland.

Gedeputeerde Cultuur Zita Pels: “Ongeveer 10% van de stolpboerderijen wordt beschermd als monument. Van de overige 90% hebben we nog onvoldoende inzicht in de cultuurhistorische waarde. Om beleid voor deze groep stolpboerderijen te maken, is het cruciaal om te weten wat de waarde is van al die afzonderlijke stolpen. Daarom heeft de provincie MOOI Noord-Holland opdracht gegeven tot het maken van een Stolpenwaarderingskaart waarin het volledige stolpenbestand van Noord-Holland geïnventariseerd en gewaardeerd wordt.”

In het najaar start de inventarisatie en waardering van 4100 stolpen. Ook gaat het ‘stolpenteam’ met de opbrengst van deze inventarisatie en op basis van eerder onderzoek opties verkennen voor toekomstgericht gemeentelijk en provinciaal beleid. Doel is om onbeschermde stolpboerderijen te kunnen behouden en duurzame benutting te stimuleren.

Boerderijstichting

Met hun massale piramidevormige daken markeren de stolpboerderijen het platteland van Noord-Holland. Ze geven het gebied een geheel eigen, herkenbaar silhouet. De piramides van het Noorden zijn agrarisch niet meer bruikbaar en de meeste stolpen zijn herbestemd. Vooral als woonboerderij maar ook als kantoor of winkel, praktijk of horeca.


4 GRATIS kussens

Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,210FansLike
2,236VolgersVolg
1,562VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
6.7 ° C
7.2 °
5.6 °
85 %
0.5kmh
100 %
wo
13 °
do
12 °
vr
10 °
za
9 °
zo
7 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.