Regionaal

Coronamelder-app nog niet landelijk ingevoerd, eerst wettelijke basis nodig

Regionaal – Het was de bedoeling om de Coronamelder-app morgen, op 1 september 2020, landelijk te introduceren. De app kan pas landelijk ingevoerd worden als de spoedwet van kracht is geworden en die moet nog door de Eerste en Tweede kamer.

Minister Hugo de Jonge heeft de Tweede kamer hiervan in een brief op de hoogte gesteld. De app, die waarschuwt als je in de buurt bent geweest van een besmet persoon, wordt al een tijdje getest in vijf regio’s. De app is bedoeld als aanvulling op het bron- en contactonderzoek.

De Autoriteit Persoonsgegevens zegt dat er een wettelijke basis moet zijn voor het gebruik van de app. In die wet moet vastgelegd worden dat persoonsgegevens alleen worden gebruikt voor bron- en contactopsporing.

Vrijwillig gebruik

De Jonge schrijft ook dat in de wet komt te staan dat het gebruik van de app vrijwillig is. Daar had de Kamer ook op aangedrongen. Horecabedrijven bijvoorbeeld mogen mensen niet weigeren omdat ze de app niet gebruiken.

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Heeft u nieuws, foto's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.