13.2 C
Purmerend
zondag 23 juni 2024
HomeRegionaalProvincie presenteert plan voor klimaatneutraal Noord-Holland: "In de volle breedte aan de...

Provincie presenteert plan voor klimaatneutraal Noord-Holland: “In de volle breedte aan de slag”

Regionaal – De provincie investeert de komende jaren 73 miljoen euro in maatregelen die eraan moeten bijdragen dat Noord-Holland in 2050 klimaatneutraal is. Het geld wordt besteed aan initiatieven die aan ‘het werk van de provincie raken’: duurzame elektriciteitsopwekking, gebouwde omgeving, industrie, landbouw en landgebruik en mobiliteit. “Stapje voor de stapje de toekomst dichterbij brengen.

Edward Stigter, gedeputeerde Klimaat & Energie: “Er leiden meerdere wegen naar een klimaatneutraal Noord-Holland. Dit biedt ook kansen. Noord-Holland bruist van de innovaties, op talloze gebieden, die een bijdrage kunnen leveren aan de verduurzamingsslag die we moeten maken. Samen met alle betrokkenen gaan we ervoor zorgen dat we onze doelen halen.”

De CO2-uitstoot moet in 2030 met 49% zijn verminderd ten opzichte van 1990. In 2050 is Noord-Holland klimaatneutraal en circulair om klimaatverandering tegen te gaan. Het Actieprogramma Klimaat focust op 5 thema’s, die alle werkzaamheden van de provincie raken: duurzame elektriciteitsopwekking, gebouwde omgeving, industrie, landbouw en landgebruik en mobiliteit. Een goede energie-infrastructuur is dan ook essentieel. Ook het vastgoed, de weginfrastructuur en de energie-inkoop van de provincie zelf worden verder verduurzaamd.

Duurzame energie

De energietransitie biedt kansen voor de Noord-Hollandse economie en verduurzaming van onze samenleving. Tegelijkertijd stelt zij ons voor een flinke opgave met een hoge urgentie. De provincie kiest daarbij voor verschillende routes, waarbij een passende energie-infrastructuur een belangrijke randvoorwaarde is. De Regionale Energiestrategieën, 1 voor het noordelijke en 1 voor het zuidelijke deel van de provincie, geven hier voor een belangrijk deel invulling aan. Met waterstof kan met name de industrie een grote duurzaamheidsslag maken. De havens in het Noordzeekanaalgebied en Den Helder zijn een belangrijke draaischijf en schakel in het toekomstige energiesysteem.

“Met alleen duurzame elektriciteit redden we het niet als we klimaatneutraal willen worden. Het verduurzamen van de bestaande gebouwde omgeving is een grote uitdaging binnen het Klimaatakkoord. Als woningen in 2030 van het gas af moeten, kunnen zij op verschillende manieren verwarmd worden. Daarom zetten we in op mogelijkheden voor het gebruik van aardwarmte in verschillende gebieden in Noord-Holland. Ook voor het verwarmen van kassen kan dit gebruikt worden.”, zegt Stigter.

Energie besparen

De provincie wil ondernemers stimuleren om samen de energietransitie te versnellen. De Green Biz Green Deal in de IJmond op initiatief van de Omgevingsdienst IJmond en de gemeenten, is daar een mooi voorbeeld van dat navolging verdient in de rest van de provincie. Met grootverbruikers in de industrie zijn afspraken gemaakt over energiebesparende maatregelen. Ook het hergebruik van grondstoffen kan indirect een grote bijdrage leveren aan de reductie van de uitstoot. 

Bodemdaling is een andere grote veroorzaker van de uitstoot van broeikasgassen. De provincie zet actief in op het tegengaan daarvan met een innovatieprogramma Veen en bevorderd daarnaast kringlooplandbouw en draagt daarmee bij aan een kortere voedselketen. In het Regionaal Mobiliteitsplan komen veel duurzaamheidsambities op het gebied van mobiliteit samen, zoals het stimuleren van tankstations voor biobrandstoffen.

Meer weten: Lees het Actieprogramma Klimaat.

Dashboard CO2-uitstoot Noord-Holland

Het terugbrengen van de CO2-uitstoot is één van de belangrijkste doelstellingen uit het energie-akkoord. De voortgang wordt op deze pagina in kaart gebracht.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,948FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
zeer lichte bewolking
13.2 ° C
15 °
12.2 °
83 %
0.5kmh
11 %
zo
22 °
ma
22 °
di
25 °
wo
26 °
do
20 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.