10.8 C
Purmerend
dinsdag 9 april 2024
HomeHart van de RegioOnze Atti Bahadori in hongerstaking voor de Tweede Kamer

Onze Atti Bahadori in hongerstaking voor de Tweede Kamer

Purmerend/Den-Haag – Op het moment van publiceren van dit artikel – woensdag 16 september 09:00 uur – is Atti Bahadori begonnen aan een hongerstaking op het plein voor de Tweede Kamer in Den-Haag. Met haar actie wil ze de situatie in Iran onder de aandacht brengen van de Nederlandse regering.

Op 12 september werd in Iran Navid Afkari geëxecuteerd. Ondanks de oproep van prominenten, waaronder de Amerikaanse president Donald Trump, om de doodstraf op de 27-jarige worstelaar niet ten uitvoer te brengen, werd hij afgelopen zaterdag door ophanging om het leven gebracht.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1301627760734019585

Bahadori wil dat de Nederlandse regering stelling neemt. Nederland heeft – net als alle leden van de Verenigde Naties – zich gebonden aan de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. En daarmee verbindt Nederland zich aan één van de belangrijkste verklaringen ter wereld. Atti wil bewerkstelligen dat de Nederlandse ambassadeur in Iran zich moet inzetten voor deze verklaring. Zo pleit zij onder andere voor onafhankelijk onderzoek in de gevangenissen in Iran. Anders moet Nederland wat haar betreft zich van een hardere kant laten zien en de diplomatieke betrekkingen staken, zoals ook oosterbuur Duitsland al eerder deed.

Op een zonnig terras doet de 51-jarige inwoonster van onze regio haar verhaal. Haar woonplaats vertelt ze niet, want Bahadori woont al jaren op een schuiladres. Een dertig jaar geleden belandde Atti als jonge vrouw in Nederland. “Toen ik uit Iran vluchtte, was het de tijd van Sadam Hoessein, de periode van de Irak-Iran oorlog en van het gebruik van chemische wapens. Het land staat nu – na China – op de tweede plek wat betreft het aantal executies. Met de komst van Islamitische Staat is het er niet beter op geworden in Iran.

Of ik mijn actie spannend vind? Eigenlijk heb ik er heel veel zin in! Eindelijk kan ik concreet iets doen!

Een totale generatie jonge intellectuelen is verdwenen, vermoord of monddood gemaakt. Ik wil dat de Nederlandse politiek en media stelling nemen. We mogen onze ogen hier niet voor sluiten. Ik wil de ernst van de situatie duidelijk maken. Daarom ga ik in hongerstaking. Ik drink alleen water en zal zo lang nodig doorgaan.” Bahadori zit vanaf nu iedere dag voor de Tweede Kamer.

Atti Bahadori zet zich al jaren in voor oorlogsmisdaden over de hele wereld. Ze is secretaris van de Stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden. Ook schreef zij de bestsellers Onder dezelfde sterrenhemel en Gouden maan.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,873FansLike
2,542VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
10.8 ° C
11.1 °
9.6 °
78 %
13.9kmh
99 %
di
10 °
wo
12 °
do
14 °
vr
17 °
za
17 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.