14.3 C
Purmerend
woensdag 29 mei 2024
HomeCultuurRuim € 9 ton aan financiële steun voor cultuursector Purmerend

Ruim € 9 ton aan financiële steun voor cultuursector Purmerend

Purmerend – Net als veel sectoren is ook de culturele sector financieel hard getroffen door COVID-19 en de bijbehorende coronamaatregelen. Veel culturele instellingen moesten half maart per direct sluiten om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Samen met het Rijk en de provincie Noord-Holland heeft de gemeente Purmerend een financieel pakket samengesteld van ruim 9 ton, zodat deze sector ook overeind blijft.

“Voorstellingen konden niet meer fysiek plaatsvinden, cursussen gingen niet door en ook cultuurlessen op scholen konden niet doorgaan”, vertelt wethouder Eveline Tijmstra. “Mijn doel is om de culturele sector in Purmerend door de coronagolf te loodsen. Iedereen moet financieel overeind blijven of het nu om het theater gaat, de bibliotheek, het museum of amateurverenigingen. Cultuur is de voedingsbodem voor talent, zorgt voor verbinding in de stad en voor plezier en ontspanning. Ook de komende maanden houden we samen de vinger aan de pols, want de gevolgen van COVID-19 blijven in de culturele sector voelbaar, zeker met de nieuw afgekondigde maatregelen.”

Digitaal cultuur beleven

Instellingen hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om het aanbod op een alternatieve, vaak digitale wijze te organiseren. Toch is de impact op het culturele veld groot. Podia en andere instellingen lopen veel publieksinkomsten mis, aangezien zij enkele maanden gesloten waren en ook nu nog maar met een fractie van de oorspronkelijke bezetting kunnen draaien. Dit heeft financiële gevolgen voor de culturele instellingen en verenigingen in Purmerend, die niet altijd binnen de verleende subsidies op te lossen zijn.

Moncef Beekhof, directeur Purmerends Museum: “Voor zowel ons museum als het hele culturele veld in Purmerend is het belangrijk dat lokale, regionale en landelijke stakeholders  zijn samengekomen om het veelzijdige culturele aanbod en de culturele infrastructuur overeind te houden. In deze moeilijke tijd is kunst en cultuur meer dan ooit noodzakelijk en het is goed te zien dat dit wordt onderschreven, ondersteund en ook voor de (nabije) toekomst wordt veiliggesteld.” 

“Cultuur is de voedingsbodem voor talent, zorgt voor verbinding in de stad en voor plezier en ontspanning”

Wethouder Eveline Tijmstra – Cultuur

Rob Bout, interim-directeur Pop- & Cultuurpodium P3: “Vanaf het allereerste begin dat we werden geconfronteerd met het corona-virus heeft de gemeente contact met P3 gezocht én gehouden. De betrokkenheid alleen al was een hart onder de riem. Maar er zou meer volgen. De immateriële steun heeft geresulteerd in een financiële steunmaatregel van het FPK die werd gematched door de gemeente. Deze steun zal er toe leiden dat P3 haar activiteiten tot ver in 2021 kan voortzetten. Bovendien heeft de gemeente P3 vanaf het begin aangemoedigd contact op te nemen met de andere culturele partners van Purmerend. Bijvoorbeeld om te zien wat we van elkaar kunnen leren en hoe we samenwerking kunnen aangaan. Om het belang van de gezamenlijke aanpak te onderstrepen werden de culturele partners van Purmerend uitgenodigd voor een brainstorm sessie die voorgezeten werd door wethouder Eveline Tijmstra in aanwezigheid van Zita Pels, gedupteerde van Noord-Holland, verantwoordelijk voor de portefeuille Cultuur. Deze bijeenkomst onderstreept eens te meer welk belang cultuur inneemt in het College en de gemeenteraad van Purmerend”

Gezamenlijke inventarisatie

Samen met de culturele organisaties heeft de gemeente geïnventariseerd wat de financiële schade is als gevolg van COVID-19. Acute problemen bij culturele organisaties zijn meteen opgelost. Daarnaast is onderzocht welk beroep de Purmerendse instellingen op de steunmaatregelen van het Rijk en het beschikbaar gestelde noodfonds van de Provincie Noord-Holland kunnen doen. Een deel van het Purmerendse culturele veld komt niet in aanmerking voor steun vanuit de andere overheden en doet een beroep op de gemeente. Het gemeentelijke steunpakket bestaat uit vier onderdelen: steun Rijksoverheid, steun provinciale noodfonds, gemeentelijke steun en subsidies 2020.

Wethouder Tijmstra: “Ook de samenwerking met de Provincie verdient een dikke pluim. De provincie Noord-Holland heeft een fonds van € 10 miljoen beschikbaar gesteld voor hulp aan culturele en maatschappelijke organisaties. De uitwerking van het fonds is tot stand gekomen in nauwe onderlinge samenwerking tussen gemeenten en de provincie met als doel de vitale culturele regionale infrastructuur in Noord-Holland te behouden. Van ons wordt verwacht om aanvullend 35% bij te dragen. In november neemt de provincie over de aanvraag een definitief besluit.”

Financiële pakket

De financiële steun vanuit de gemeente bedraagt € 408.563,-. De steun vanuit het Rijk bedraagt € 63.554,-. Bij de Provincie Noord-Holland is een aanvraag ingediend van € 469.089,-. Hiermee komt de totale financiële steun op ruim € 9 ton.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,929FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
14.3 ° C
15.1 °
13.9 °
83 %
4.9kmh
100 %
wo
16 °
do
16 °
vr
17 °
za
16 °
zo
17 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.