16.3 C
Purmerend
vrijdag 21 juni 2024
HomePurmerendCorona: Regio Zaanstreek / Waterland naar risiconiveau 3 – ernstig "scherpere coronamaatregelen"

Corona: Regio Zaanstreek / Waterland naar risiconiveau 3 – ernstig “scherpere coronamaatregelen”

Regionaal – In zeven regio’s geldt inmiddels het hoogste risiconiveau vanwege het sterk gestegen aantal besmettingen. Volgens het coronadashboard van de overheid betekent dat dat in die gebieden hard ingrijpen noodzakelijk is om verdere escalatie te voorkomen.

Risiconiveau ‘ernstig’ geldt voor de veiligheidsregio’s Utrecht, Hollands Midden, Zaanstreek-Waterland en Zuid-Holland-Zuid. Die status gold eerder al voor Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond en Haaglanden. Vier regio’s die tot gisteren nog op het laagste niveau ‘waakzaam’ stonden, zijn nu ook verhoogd naar ‘zorgelijk’. 

Premier Rutte waarschuwde vrijdag dat extra maatregelen nodig zijn als het aantal besmettingen blijft stijgen. Minister De Jonge zei gisteren naar aanleiding van de ruim 6500 nieuwe gevallen dat het de verkeerde kant op gaat. “We kunnen ons schrap zetten.”

Coronadashboard overheid

Als er in een week meer dan 150 op de 100.000 inwoners van een regio positief zijn getest, of als meer dan 10 procent van de afgenomen testen positief is, dan is er sprake van de kwalificatie ‘ernstig’.

Vanmiddag is er overleg geweest in het Catshuis, daar kwam uit dat het kabinet zeker scherpere coronamaatregelen gaat nemen, maar hoopt dat een lockdown voorkomen kan worden. Dit melden bronnen aan de NOS. Exacte maatregelen zijn nog niet bekend, maandag komt nog een advies van de deskundigen van het OMT en daar moet ook nog over gesproken worden.

Deze nieuwe maatregelen moeten de bevolking meer beperken in de bewegingen en contacten op straat en elders, zo zeggen bronnen tegen de NOS.

Viroloog van het Amsterdam UMC en lid van het Outbreak Management Team (OMT) Menno de Jong maakt zich grote zorgen. Volgens hem gaan we weer naar een situatie toe van maart en april. “Het ziet er niet goed uit”, zegt De Jong tegen AT5.

Diederik Gommers, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, gaat nog een stapje verder dan De Jong. Hij zei gisteren in het AD dat het opnieuw gestegen aantal coronabesmettingen reden is snel in een volledige lockdown te gaan. “De maatregelen zijn niet afdoende gebleken.”

“De bedoeling was flatten the curve. Dat wil nog niet lukken.” Hij zegt er een groot voorstander van te zijn ‘dat we zo snel mogelijk in een lockdown gaan’. En dan geen intelligente lockdown of iets dergelijks, maar een volledige. “Anders verandert er niets. Hopelijk kunnen we er dan snel weer uit.”

Gelukkig hebben we nog ‘onze’ Mona met een iets meer positiever geluid. De staatssecretaris van Economische Zaken zei vandaag bij WNL Op Zondag dat een volledige lockdown niet zaligmakend is. „Be careful what you wish for. Er zitten gigantische nadelen aan een lockdown. De economie komt compleet op z’n gat te liggen. De economie is welvaart, dat is weer van invloed op welzijn en dat is ook gezondheid. En bij een complete lockdown kan onze jeugd helemaal niets meer doen: geen sport, geen school. De schadelijke gevolgen zijn dan heel groot.”

Relevant artikel:

Corona: Regio Zaanstreek / Waterland naar risiconiveau 2 – zorgelijk –

Regionaal – Nog eens acht veiligheidsregio’s gaan naar verwachting deze week nog naar risiconiveau 2 – zorgelijk. Het gaat om de veiligheidsregio’s Groningen, Gooi- en Vechtstreek, Zaanstreek-Waterland, Gelderland-Zuid, Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost, Flevoland en Zuid-Holland-Zuid. Zaanstreek/Waterland en 3 andere veiligheidsregio’s werd vorige week al genoemd omdat de besmettingscijfers hoog zijn.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Ik schrok toen ik het gisten (11-10) las.
    Ik wel, deze 33 trieste figuren duidelijk niet:
    De politie heeft vannacht voor de tweede nacht op rij een illegale bijeenkomst stopgezet. Dit keer kwamen 33 mensen bij elkaar in een bedrijfspand aan het Signaal, waar ze geen afstand tot elkaar hielden en geen mondkapjes droegen. Ze kregen allemaal een boete.
    De politie meldt dat er vannacht ‘geen enkele coronaregel werd nageleefd’. Naast dat er meer dan 30 mensen aanwezig waren, hield niemand anderhalve meter afstand en niemand droeg een mondkapje.

    Een nacht eerder werd al een bijeenkomst in Volendam stopgezet. Ook daar deelde de politie 33 boetes uit, 32 voor bezoekers en eentje voor de organisator. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,944FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
16.3 ° C
17.3 °
15.5 °
77 %
1.8kmh
89 %
vr
18 °
za
17 °
zo
21 °
ma
22 °
di
24 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.