21.3 C
Purmerend
zondag 21 juli 2024
HomePurmerendVoormalig projectmanager: ‘Problemen met aardgasprijs wijk Purmerend zijn niet nieuw’

Voormalig projectmanager: ‘Problemen met aardgasprijs wijk Purmerend zijn niet nieuw’

Purmerend – Volgens Peter Blesgraaf, die als projectmanager tijdelijk betrokken was bij het aardgasvrij maken van woningen in Purmerend zijn de problemen niet nieuw. Dat zegt hij in een artikel op de website Wynia’s Week.

Blesgraaf reageert op het artikel van het NRC waarin wordt gesteld dat de gemeente het project heeft stilgelegd vanwege ‘een waslijst aan issues’ en wethouder Paul van Meekeren vertelt dat de planning om 1300 huizen gasvrij te maken in 2022 niet haalbaar is. In een memo aan de gemeenteraad ontkent de wethouder dat het project is stilgelegd en dat het volgens plan verloopt.

‘Koppelen aan rioolvervanging slecht idee’

Dat laatste gaat er bij Blesgraaf niet in. Hij vertelt dat hij vanaf het begin zowel financieel als technisch twijfels had over het tegelijkertijd aardgasvrij maken en het vervangen van het riool. “Dat idee is al eerder in Nederland onderzocht en afgeschoten. Wat mij verbaasde is dat de gemeente Purmerend zich toch bleef vastklampen aan deze ‘koppelkans’. Het is voor velen geen verrassing dat ook in de pilotfase de koppelkans zich uiteindelijk niet voordoet.”

“Bewoners die niet direct instemden werden ‘gasklevers’ genoemd”

PETER BLESGRAAF

De voormalig projectmanager vervolgt: “Ook de sfeer in de wijk werd er niet beter op: bewoners die niet (direct) instemden, werden ‘gasklevers’ genoemd en soms publiekelijk te kijk gezet. Externe ontwikkelingen, bijvoorbeeld de discussie over biomassa als al dan niet duurzame bron van de stadsverwarming, werden op projectniveau terzijde geschoven. Mijn ervaring is dat hier, zoals bij veel soortgelijke pilotprojecten, een kokervisie overheerste. Nogmaals, dat is helemaal niet erg, maar je moet het wel onderkennen.”

‘Isoleren gebeurde niet’

Het viel Blesgraaf op dat in de wijk Overwhere-Zuid veel huizen niet werden verduurzaamd. “Door bijvoorbeeld isoleren en kierdichting. Anders dan het ‘vergaslozen’ leidt dat tot verlaging van de energiekosten. Het na-isoleren van woningen stond overigens wel in de plannen waarop de gemeenteraad in 2017 haar goedkeuring over uitsprak. In de praktijk werd er geen vervolg aan gegeven.”

‘Realisatie zou tot 2035 duren’

Blesgraaf vond in zijn tijd als projectmanager dat het plan moest worden stilgelegd om de projectorganisatie aan te passen en problemen bestuurlijk aan te kaarten. “Want in het tempo waarin de pilotfase is uitgevoerd, zou de realisatie van alleen al de Proeftuin Overwhere-Zuid tot 2035 gaan duren.”

Ook wil hij dat de gemeente het koppelen van het aardgasvrij maken aan de rioolvervanging zou laten varen. “Mijn standpunt daarover, en mijn voorstel om het project eerst even in de parkeerstand te zetten om te kunnen professionaliseren, werd niet op prijs gesteld. We namen daarom weer snel afscheid van elkaar. Het is fijn voor de betrokkenen om nu te lezen dat de gemeente Purmerend inmiddels mijn standpunt deelt, maar jammer dat het zo lang heeft moeten duren.”

Tot slot vraagt de voormalig projectmanager zich af of het project financieel nog wel haalbaar is en verbaast hij zich over de reactie van de gemeente. “Het valt mij in de recente berichtgeving op dat de blik van de gemeente Purmerend op de lange termijn, ‘in 2050 van het gas af’, onverminderd positief is. Mijn standpunt is: de sterren staan niet gunstig. Ik ben benieuwd naar de onderliggende argumentatie.”

Hoe de speerpunten van het klimaatbeleid stranden in Purmerend | Wynia’s Week

Het klimaatbeleid was het paradepaard van RutteDrie, ‘het groenste kabinet ooit’, dat klimaatkoploper van Europa wilde worden. Van dat beleid was het duurste en internationaal meest opvallende element het volledig afsluiten van woningen en gebouwen van het gasnet in 2050, te beginnen met 1,5 miljoen woningen in de jaren tot en met 2030.

Relevante artikelen:

Aardgasvrije wijk in Overwhere-Zuid stap dichterbij (video) –

Purmerend – Vanochtend, rond de klok van 10:00 uur, is het startsein gegeven om te beginnen met het vernieuwen van de riolering en met de aanleg van een warmtenet in de wijk Overwhere-Zuid. Hiermee komt het aardgasvrij maken van deze wijk een belangrijke stap dichterbij.

Proeftuin aardgasvrije wijk in Purmerend niet stilgelegd –

Purmerend – Vanochtend kopte de NRC dat het project aardgasvrije wijk in de Overwhere-Zuid zou zijn stilgelegd. Volgens wethouder duurzaamheid Paul van Meekeren is hier absoluut geen sprake van. Hij werd vanochtend onaangenaam verrast door deze kop op de voorpagina van de krant. Hij verzekert dat er van het stilleggen van de proeftuin voor onbepaalde …Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,966FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
21.3 ° C
22.8 °
20 °
73 %
1.8kmh
78 %
zo
22 °
ma
21 °
di
20 °
wo
20 °
do
23 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.