12.6 C
Purmerend
dinsdag 28 mei 2024
HomeRegionaalPer direct: gebruik en bezit van softdrugs in publieke ruimte tussen 20:00...

Per direct: gebruik en bezit van softdrugs in publieke ruimte tussen 20:00 en 07:00 uur verboden

Regionaal – Minister Grapperhaus heeft de tweede kamer een brief gestuurd waarin hij aangeeft dat het toch mogelijk is om gebruik en bezit van softdrugs tussen 20:00 en 07:00 uur in de openbare ruimte verboden te maken. Dit verbod heeft te maken met de coronamaatregelen die onlangs zijn vastgesteld door de veiligheidsregio.

Nu is er al sprake van een verbod op gebruik en bezit van alcohol in de openbare ruimte tussen genoemde tijden. Eerder bleek dat een verbod op het gebruik en bezit van softdrugs niet mogelijk was omdat dit in strijd zou zijn met het gedoogbeleid. De minister komt nu hierop terug.

Op 15 oktober 2020 diende kamerlid Van der Staaij (SGP) een motie over dit onderwerp in die met een meerderheid van stemmen is aangenomen, waarin de regering wordt verzocht “om met spoed te bezien hoe als onderdeel van het pakket extra maatregelen ook het bezit en het gebruik van softdrugs in de publieke ruimte tussen 20.00 uur en 07.00 uur verboden kan worden.” 

“Ik kan uw Kamer melden dat in het verzoek uit de motie om het bezit van softdrugs tussen 20.00 en 07.00 uur te verbieden reeds is voorzien op basis van het reeds bestaande verbod op softdrugs uit artikel 3 van de Opiumwet”, schrijft de minister. “Op dit moment is het handhaven van het strafrechtelijk verbod op softdrugs, waaronder hennep en hasjiesj, dus gewoon mogelijk. Dat is regulier beleid: regelmatig worden joints of andere gebruikershoeveelheden softdrugs door de politie in beslag genomen.”

Volgens de minister kan het gebruik van (soft)drugs of alcohol ertoe leiden dat mensen zich niet goed houden aan de regels ter voorkoming van besmetting met het coronavirus. “Het is daarom belangrijk dat hiertegen handhavend kan worden opgetreden. Aangezien men om softdrugs te gebruiken deze ook zal moeten bezitten, kan er in alle gevallen worden opgetreden tegen mensen die in de publieke ruimte met softdrugs worden aangetroffen, ook als men deze op dat moment aan het gebruiken is.”

Zoals het er nu naar uitziet hoeft de veiligheidsregio zijn noodverordening niet aan te passen en kan de maatregel per direct door politie en handhaving worden uitgevoerd.

Op basis van de noodverordening kan bovendien gehandhaafd worden op de groepsgrootte van maximaal 4 personen of het overtreden van de anderhalve meter afstand.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,928FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
licht bewolkt
12.6 ° C
14.4 °
10.7 °
75 %
4.5kmh
41 %
di
18 °
wo
17 °
do
15 °
vr
17 °
za
17 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.