19.9 C
Purmerend
zondag 14 juli 2024
HomePolitiekPurmerend: Geen gebruik van mogelijkheid tot referendum in de laatste vijf jaar

Purmerend: Geen gebruik van mogelijkheid tot referendum in de laatste vijf jaar

Purmerend – In 2015 heeft Purmerend naar aanleiding van een initiatiefvoorstel van D66 Purmerend een referendumverordening opgesteld. D66 heeft toen samen met de PvdA de kar getrokken om tot een initiatiefvoorstel te komen. Tot op heden is er geen gebruik van gemaakt.

Uiteindelijk stemde een meerderheid van de raad in met de referendumverordening, met tegenstemmen van VVD, CDA en AOV. De referendumverordening legde de spelregels vast van een referendum, het proces dat ertoe leidt, het referendum zelf en wat met de uitslag wordt gedaan. Zo werd een juridische basis gelegd en geborgd dat referenda in Purmerend mogelijk werden.

In de verordening gaat het uitsluitend om een niet-bindend referendum, dat zowel raadplegend als raadgevend kan zijn. De gemeenteraad is en blijft het bevoegd gezag. In de verordening is bepaald dat zowel kiesgerechtigde Purmerenders (raadgevend) als de gemeenteraad zelf (raadplegend) het initiatief voor een referendum kunnen nemen.

Na vijf jaar wordt nu de balans opgemaakt door burgemeester Bijl. Deze vraagt zich af waarom er geen referenda gehouden zijn in de laatste vijf jaar. “Door kiesgerechtigden zijn in die periode geen verzoeken tot het houden van een referendum ingediend. Ook de raad heeft geen besluit genomen om een referendum te organiseren.”, schrijft de burgemeester in een evaluatie aan de gemeenteraad.

“Wel kunnen vraagtekens worden gezet bij de werking van de verordening zelf; waarom zijn er geen referenda gehouden? Hierover zijn geen feiten bekend, maar mogelijk heeft het benodigd aantal mensen dat het referendumverzoek moet ondersteunen (en hiervoor fysiek naar het stadhuis moet komen) hieraan bijgedragen. Dit laatste was destijds een bewuste keuze. Daarnaast zijn er inmiddels vele vormen van participatie ontwikkeld die als voldoende worden ervaren. Tot slot: de nationale ervaringen met referenda zijn beperkt en wisselend van aard. Ook in andere gemeenten komen referenda nauwelijks voor.”, besluit Bijl.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,959FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
zeer lichte bewolking
19.9 ° C
21.1 °
18.9 °
63 %
4.9kmh
15 %
zo
20 °
ma
23 °
di
19 °
wo
21 °
do
23 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.