7.3 C
Purmerend
dinsdag 28 maart 2023
HomePurmerendZwerfafval met 7,6% afgenomen in Purmerend, Gors de schoonste wijk

Zwerfafval met 7,6% afgenomen in Purmerend, Gors de schoonste wijk

Purmerend – Het zwerfafval in Purmerend is met 7,6% afgenomen ten opzichte van 2018. In gewicht uitgedrukt is er een afname van 21,6% ten opzichte van 2018 en 40,4% sinds 2016. Dit blijkt uit het onderzoek van Dirk Groot aka de Zwerfinator. Hij heeft in opdracht van gemeente Purmerend een gedetailleerd onderzoek gedaan naar zwerfafval in de gemeente.

In dit onderzoek was De Gors de schoonste wijk gevolgd door de Purmer-Noord. Het Centrum was het meest vervuild gevolgd door de Weidevenne.

In een brief aan de gemeenteraad laat wethouder Tijmstra weten dat het in bepaalde wijken duidelijk te zien is dat er steeds meer inwoners actief zijn met het opruimen van zwerfafval en het helpen onderhouden van de wijk. Rond sportverenigingen die de omgeving schoonhouden tegen een vergoeding ziet het er schoon uit. De inzet van inwoners bij het schoonhouden van de stad en de extra aandacht vanuit de gemeente voor zwerfafval lijkt goed te werken.

“Vorig jaar zijn we begonnen om ook meer grootschalige evenementen te faciliteren, zoals de Landelijke Opschoondag op 23 maart 2019, verkiezingen “schoonste winkelgebied 2019”, de “priknick” actie van de Rotary op 1 juni 2019 en de World Cleanup Day op 21 september 2019.”, schrijft wethouder Tijmstra.

Priknicken in het Leeghwaterpark “Inspirerend, educatief en verbindend” (video-impressie) –

Purmerend – Rond 10:30 uur gingen ze van start om rond de klok van 12:00 uur te eindigen in het Leeghwaterpark. 250 betrokken bewoners uit de verschillende wijken verdeeld over 13 groepen deden mee aan de eerste grote Priknick. Het evenement is een initiatief van Rotaryclub Purmerend.

“Eind vorig jaar hebben we stappen ondernomen om meer jongeren te betrekken bij het schoonhouden van de stad. Dat hebben we gedaan met behulp van influencers op sociale media. De eerste campagne was om jongeren te bewegen met name plastic onderdelen van vuurwerkafval op te ruimen. Een tweede campagne over zwerfafval voor jongeren via influencers is in maart gestart en bij het begin van de coronacrisis stilgelegd. Doel van deze campagne was de bewustwording bij jongeren omtrent de gevolgen van zwerfvuil te vergroten.”

Op dit moment zijn er 391 vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties in Purmerend actief en bij de gemeente geregistreerd; een stijging van ruim 15% t.o.v. vorig jaar rond deze tijd. Deze vrijwilligers zijn naar eigen opgave in totaal ruim 23.000 uur op jaarbasis bezig met het opruimen van zwerfvuil en het legen van adoptiebakken. Voor uw beeld: de gemeente spendeert ruim 16.000 mensuren aan het verwijderen van zwerfafval en het legen van prullenbakken.

186 van de 819 prullenbakken zijn nu geadopteerd door bewoners, instellingen en bedrijven. Dat is ruim 20% van alle gemeentelijke prullenbakken.

Er lopen momenteel vanuit de gemeente gesprekken met fastfoodketens over het afsluiten van convenanten voor een schone buitenruimte.

Via www.purmerend.nl/schoon wordt op een eenvoudige manier de mogelijkheid geboden om een scala aan hulpmiddelen aan te vragen. Op deze website is ook een link naar een kaart met alle openbare prullenbakken en adoptiebakken te vinden.

Purmerend Schoon

De gemeente voert de bestrijding van ratten bij particulieren uit. Voor overlast van andere ongedierte neemt u contact op met een ongediertebestrijder naar keuze.


4 GRATIS kussens

Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,210FansLike
2,236VolgersVolg
1,562VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
7.3 ° C
8.5 °
6 °
63 %
1.3kmh
100 %
di
8 °
wo
12 °
do
13 °
vr
10 °
za
9 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.