11.1 C
Purmerend
woensdag 22 maart 2023
HomePurmerendDuurzame energie opwekken en geld besparen met zon op de Beuk

Duurzame energie opwekken en geld besparen met zon op de Beuk

Purmerend – Energiecoöperatie Zon op Purmerend gaat na drie succesvolle projecten in Purmerend een zonnedak op sporthal De Beuk laten leggen. Na afronding van de haalbaarheidsonderzoeken begint nu de werving van deelnemers in het project met vele honderden zonnepanelen op het dak van de sporthal.

De energiecoöperatie is voortgekomen uit een burgerinitiatief en wil met en voor de leden van de coöperatie  zoveel mogelijk duurzame elektriciteit opwekken. Een certificaat zonnedak op De Beuk kost tweehonderd euro en heeft een aantrekkelijke opbrengst. Van de ruim duizend certificaten zijn er nog ruim vijfhonderd beschikbaar.

Deelnemen in het zonnedak op sporthal De Beuk is mogelijk op basis van de zogenoemde postcoderoosregeling. Wie een of meer certificaten koopt heeft recht op teruggave van de betaalde energiebelasting inclusief btw tot het maximum van het eigen stroomverbruik. Bovendien ontvangt de eigenaar van een certificaat jaarlijks ook een deel van de verkoopopbrengst minus kosten van de elektriciteit die Zon op De Beuk realiseert. De postcoderegeling is voor vijftien jaar gegarandeerd. Wie in postcode 1441, 1442, 1443, 1445, 1447, 1448, 1121, 1456 en 1461 woont kan certificaten kopen. Het certificaat is op basis van de huidige informatie in ongeveer zeven jaar terugverdiend en heeft daarmee een aantrekkelijke opbrengst.

Projectleider Gertjan van Keulen: ‘De verwachte opbrengst van een certificaat project Zon op De Beuk is aanzienlijk beter dan de rente op een spaarrekening. Kopers van certificaten helpen met de opwekking van duurzame energie in Purmerend. Overigens is het  niet zinvol meer certificaten te kopen dan het eigen stroomverbruik. De teruggave is immers nooit meer dan wat is betaald aan energiebelasting. Op de website www.zonoppurmerend.nl staat een informatie memorandum met een uitgebreide toelichting op het project Zon op De Beuk met aandacht voor hoe de postcoderoosregeling werkt en hoe de opbrengst van een certificaat tot stand komt. Inschrijven voor een of meer certificaten kan ook via deze website.’

Uitstoot CO2 verminderen

Zonnepanelen leveren schone energie en verminderen de uitstoot van het schadelijke broeikasgas CO2. Met deelname in zonnedaken leveren de leden van de coöperatie hieraan een bijdrage. Van Keulen: ‘Onze eerste drie projecten op de daken van het stadhuis (272 zonnepanelen sinds december 2016), het schoolgebouw van Antoni Gaudi (166 zonnepanelen sinds april 2018) en sportzaal De Kraal (364 panelen sinds mei 2019) presteren conform prognose en hierover zijn de deelnemers zeer tevreden. Een Nederlands huishouden verbruikt jaarlijks gemiddeld bijna 2.800 kWh stroom. De drie zonnedaken hebben inmiddels ruim 575.000 kWh stroom geleverd en de uitstoot van CO2 is daarmee met ruim driehonderd ton verminderd. Zon op Purmerend is trots op de samenwerking met Spurd, gemeente en provincie wat het mogelijk maakt een van de grootste zonnedaken in Purmerend te realiseren.’

In november certificaten kopen

Wie wil meedoen door certificaten te kopen kan zich snel online voor het project Zon op De Beuk inschrijven. Na dit jaar stopt de huidige  postcoderoosregeling en daarom wil Zon op Purmerend dit jaar met het project Zon op De Beuk starten. Toewijzing van de certificaten gebeurt op volgorde van ontvangst van de inschrijving voor dit unieke project.

Samen leggen we zonnepanelen op Purmerendse daken

Wil je zonnepanelen maar niet op je eigen dak? Dan is Zon op Purmerend iets voor jou! Zon op Purmerend legt zonnepanelen op grote daken in Purmerend. Dat doen we samen. We kopen de zonnepanelen samen en delen de opbrengst. Doe je ook mee? Zon op Purmerend is een coöperatie van en voor Purmerenders.


4 GRATIS kussens

Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,210FansLike
2,236VolgersVolg
1,562VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
11.1 ° C
12.2 °
10 °
94 %
0.9kmh
100 %
do
13 °
vr
12 °
za
11 °
zo
6 °
ma
3 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.