Regionaal

Liander vraagt hulp publiek bij switch van analoge naar digitale straatverlichting

Regionaal – Wie deze dagen overdag ergens de straatverlichting ziet branden, wordt door netbeheerder Liander gevraagd dat aan de eigen gemeente door te geven. Het bedrijf vervangt namelijk het gedateerde analoge besturingssysteem voor een eigentijds digitaal systeem. En omdat in het verleden niet goed is geregistreerd waar ontvangstkastjes zijn geplaatst, wordt voor die zoektocht nu een beroep gedaan op het publiek. 

Het nieuwe systeem kan veel nauwkeuriger zelf bepalen waar en wanneer de straatverlichting aan moet, legt Ceriel Thissen van Alliander in het NH-radioprogramma June tot Twaalf uit. “Dat was nodig, want het oude systeem is nog gebaseerd op analoge techniek. De afgelopen jaren is veel geïnvesteerd in de digitalisering van alle energienetten, en daar past dit uitstekend bij.” 

“Brandt bij jou in de straat doordeweeks overdag een lantaarnpaal? Laat het ons weten!”. Met deze en andere teksten proberen talloze gemeenten hun inwoners deze dagen langs diverse wegen aan te sporen om in actie te komen. 

“Het oude systeem wordt analoog aangestuurd”, legt Thysse uit. “En daarvoor zijn verdeelkastjes verdeeld over alle gemeenten, en naar die kastjes zijn wij op zoek. Omdat in het verleden niet alle kastjes zijn geregistreerd, doen we nu een oproep aan de inwoners van Noord-Holland.” 

Hoewel de exacte locatie van de kastjes voor de energiebedrijven dus waardevolle informatie is, hoeft het publiek niet te weten hoe ze er uit zien. “We sturen een signaal naar het oude kastje, waardoor de straatverlichting gaat branden. En we vragen mensen om als ze dat zien, om te bellen met hun gemeente en door te geven in welke straat dat is.” 

Weken

Met hulp van het publiek kan Liander veel gerichter naar de kastjes zoeken, en is de omschakeling van analoog naar digitaal naar verwachting een kwestie van weken. 


Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Maar nieuws maken kan niet gratis. Steun ons zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen. Druk af en toe op onderstaande donatieknop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.