16 C
Purmerend
vrijdag 14 juni 2024
Home1121000 kg illegaal vuurwerk in beslag genomen, man uit Beemster aangehouden

1000 kg illegaal vuurwerk in beslag genomen, man uit Beemster aangehouden

Amsterdam – In een onderzoek naar de import en verkoop van illegaal vuurwerk konden rechercheurs recent vier verdachten aanhouden. Verschillende locaties in Noord-Holland werden doorzocht en daarbij is zo’n 1000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. De manier waarop de grote hoeveelheden vuurwerk lagen opgeslagen, zorgde voor een zeer grote gevaarzetting.

Omstreeks oktober is het team een onderzoek gestart en kwam zo een groep mannen op het spoor die zich bezig zouden houden met de import en (ver)koop van illegaal vuurwerk uit Duitsland. Uitvoerig recherchewerk leidde vervolgens op vrijdag 13 november in Amsterdam tot de aanhouding van twee verdachten en op maandag 16 november volgende in Zaandam nog twee aanhoudingen.

De aangehouden verdachten betreffen een man van 24 jaar uit Zaandam, een man van 18 jaar uit Amsterdam, een man van 20 jaar uit Culemborg en een man van 20 jaar uit Middenbeemster. Zij worden verdacht van het bezit van/de handel in illegaal vuurwerk en witwassen. Inmiddels is de man uit Culemborg weer heengezonden, maar hij blijft verdachte in het onderzoek. Op dinsdag 17 november werd de verdachte uit Amsterdam voorgeleid aan een rechter-commissaris en twee dagen later ook de andere twee verdachten. Alle drie deze verdachten zijn in bewaring gesteld.

Naar aanleiding van de aanhoudingen doorzochten rechercheurs op maandag 16 november verschillende locaties in Noord-Holland. Op drie plekken werd illegaal vuurwerk aangetroffen, in totaal zo’n 1000 kilo. Het vuurwerk, onder andere cobra’s en shells, lag opgeslagen in een woning, kelderbox en tuinhuisje.

Grote gevaarzetting

Illegaal vuurwerk voldoet niet aan alle wettelijke eisen die in Nederland gesteld worden. Dit maakt het vuurwerk sowieso al erg gevaarlijk, maar de grote hoeveelheden in combinatie met de opslag(locaties) van dit inbeslaggenomen vuurwerk vergrote de gevaarsetting enorm. “Zo lag er veel vuurwerk opgeslagen in de kelderbox van een flat. Als daar iets verkeerd was gegaan, had dat zeer grote gevolgen gehad voor de hele flat én directe omgeving. Hetzelfde geldt voor de woning en het tuinhuisje waar grote hoeveelheden gevaarlijk vuurwerk in een dichtbevolkt gebied lagen”, aldus een rechercheur van Team Milieu.

Aantekening strafblad

Door de zeer grote schade die illegaal vuurwerk aan kan richten heeft het opsporen en in beslag nemen ervan hoge prioriteit bij de politie. Zowel het verkopen als het (online) kopen van illegaal vuurwerk is strafbaar en een misdrijf. Dit betekent dat de een veroordeling voor de (ver)koop van, het bezit van en/of de handel in illegaal vuurwerk, naast mogelijk een gevangenisstraf, een aantekening op een strafblad oplevert.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

 1. Aangehouden: 24-jarige man uit Zaandam, een 18-jarige uit Amsterdam, een 20-jarige uit Middenbeemster en een 20-jarige man uit Culemborg (laatstgenoemde mag het onderzoek in vrijheid afwachten, de rest blijft voorlopig in de cel).

  Deze figuren sloegen hun “handel” onder andere cobra’s en shells op in een woning, in een kelderbox en in een tuinhuisje. De kelderbox zit vast aan flatgebouw de Brandaris in Zaandam……

  Zeker niet op de hoogte van alle risico’s en gevaren waar deze figuren onschuldige burgers aan blootstellen.

  Weet u nog:
  De vuurwerkramp in Culemborg (op donderdag 14 februari 1991), totaal aantal doden: 2.
  De vuurwerkramp in Enschede (zaterdag 13 mei 2000), totaal aantaldoden: 23 (onder wie 4 brandweermannen).

  Dumb, dumber, dumbest.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,938FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
16 ° C
16.7 °
15.5 °
83 %
6.3kmh
100 %
vr
17 °
za
17 °
zo
17 °
ma
19 °
di
21 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.