11.5 C
Purmerend
vrijdag 24 maart 2023
HomePurmerendRechtszaak: zak met visresten in systeemplafond, huurder krijgt bijna €5000 terug

Rechtszaak: zak met visresten in systeemplafond, huurder krijgt bijna €5000 terug

Purmerend – Wel zes uur is de politie en de dienst forensische opsporing bezig geweest op 3 juli 2019 aan een pand aan het Whereplantsoen. Er was een breed onderzoek gaande vanwege een heftige en penetrante geur.

Omdat de geur zo hevig was vreesde de politie dat dit veroorzaakt werd door een overleden mens of dier. Buurtbewoners verbaasde zich over de enorme hoeveelheid vliegen op het raam. Daarbij stelden ze vast dat er een enorme stank door de brievenbus naar buiten kwam en toen ze naar binnen keken lag de grond met dode vliegen.

In de loop van de avond kwam het verlossende woord: tussen het systeemplafond en de eerste verdieping werd door de dienst forensische opsporing een plastic zak aangetroffen met etensresten vermoedelijk de rottende resten van een vis.

De huurder, die op de eerste verdieping woont, begon tegen de verhuurder een rechtszaak wegens derving van het woongenot. De huurder stelde dat hij en zijn gezin bijna een jaar in de penetrante lucht hadden moeten wonen.

Tijdens de rechtszaak kwamen interessante details naar boven.

Het pand is in 2016 in handen gekomen van de nieuwe verhuurder. Begin 2018 hadden beide partijen al voor de rechter gestaan wegens herontwikkelingsplannen voor het pand aan het Venediën / Whereplantsoen. De huurder zou het pand uitmoeten wegens deze plannen maar de vordering van de verhuurder hield geen stand waardoor de plannen van de verhuurder geen doorgang konden vinden.

Toen de huurder op 19 augustus 2018 van een vakantie thuiskwam merkte hij een indringende nare lucht waarna de huurder besloot dit te melden aan de verhuurder. “Ik wil melding maken van een zeer indringende nare lucht die in het huis hangt en welke wij bemerkten na terugkomst van onze vakantie. Wij hebben hierop ons huis geïnspecteerd maar kunnen niets vinden. De geur lijkt het sterkst bij binnenkomst van onze voordeur beneden in het trappengat en lijkt afkomstig te zijn vanuit het benedenhuis. Ik wil u indringend verzoeken of u wil checken of beneden soms iets licht te rotten of dat er vuil in het huis is achtergebleven. Wilt u me op de hoogte stellen hiervan of u iets aantreft wat de stank mogelijk veroorzaakt?”

De verhuurder heeft vervolgens onderzoek gedaan in de bedrijfsruimte beneden maar niets kunnen vinden wat hier op leek. In de periode van 24 september 2018 tot en met 30 januari 2019 heeft de huurder meermalen melding gemaakt van stankoverlast.

“De overlast is aanzienlijk minder en golft tussen bijna weg en soms toenemend. Afgelopen week nam het toe tot vrijdagochtend nu weer stuk minder. Beneden zit het raam vol vette vliegen.”

“Ik heb de indruk dat er bij of onder mijn entree een riolering ligt die de stank veroorzaakt. Duidelijk is dat de stank gepaard gaat met de hoeveelheid vliegen zichtbaar op het raam aan de voorzijde. Verder ga ik het aan jou overlaten deze overlast te laten ophouden.”

“De stank trekt inmiddels door het hele huis! Graag dringend aktie!” De verhuurder legde de bal bij de gemeente wegens de staat van de riolering. De gemeente echter gaf na onderzoek aan dat de overlast zich binnen de woning bevond en tevens de staat van de riolering geen directe reden kan zijn van de ondervonden overlast.

De huurder ondernam zelf actie: “Wegens de enorme overlast van stank en vliegen heb ik besloten ca. 1,5 a 2 weken geleden zelf maar proberen iets te doen aan dit probleem. Ik heb hierop de meterkast beneden in de hal vakkundig alle gaten en verbindingen met jullie leegstaande beneden ruimte laten dichten, de ruimte rond de deur geïsoleerd, afgetaped en diverse andere openingen tussen beneden ruimte en mijn boven woning dichtgestopt. Ik ben verheugd je te kunnen melden dat tot op heden zowel de stankoverlast en ook de vliegen overlast vrijwel volledig zijn verdwenen. In elk geval kunnen we hieruit concluderen dat de overlast overduidelijk afkomstig is vanuit jullie leegstaande ruimte en wil ik jullie toch nogmaals aandringen maatregelen te treffen de oorzaak van dit (inmiddels dus niet meer zozeer mijn) probleem op te lossen.”

Naar aanleiding van een melding bij de wijkagent is op 3 juli 2019 de politie binnengetreden in de bedrijfsruimte op de begane grond van het pand. Na inzet van onder meer twee (lijken)speurhonden is in de ruimte tussen het systeemplafond op de begane grond en de eerste verdieping een plastic zak aangetroffen met etensresten (vermoedelijk de rottende resten van een vis).

In de beschikbare politiemutaties staat – onder meer – het volgende vermeld:

“Er bleek dat er in een pand in Purmerend heel veel zwarte vliegen tegen de ramen zaten en de collega’s ter plaatse hadden een lijkenlucht waargenomen. Verzoek om met lijkenhond een onderzoek in te stellen. Ter plaatse in het pand inderdaad heel veel vliegen en larven en maden met name in voorste gedeelte van het pand wat uit en kantoorruimte bestond met nog wat kleinere ruimtes. Het bleek dat dit soort vliegen (met groen en blauwe kleur) afkomen op organisch bedorven/rottend/ontbindend materiaal. Kan een lichaam zijn maar ook bedorven voedsel. Vervolgens de dienst forensisch onderzoek ter plaatse en met hem pand nogmaals bekeken ook op het systeemplafond. Hier werd boven de balie aan voorzijde pand (waar ook vliegen en larven/maden lagen) een plastic zak aangetroffen waar iets van etensresten (vis?) in had gezeten maar inmiddels helemaal was opgegeten. Gezien er verder niets verdachts werd aangetroffen de conclusie getrokken dat dit de oorzaak van stank en vliegen veroorzaakt.”

“Op het moment dat X het pand in gingen werden zij welkom geheten door honderden zwarte vliegen en een enorme lijkenlucht.” 

“In de woning hing dezelfde lijkenlucht als in het pand beneden.”

“In overleg met de Officier van Dienst is besloten dat Forensische Opsporing ter plaatse zou komen. Deze zijn op 20.50 uur ter plaatse en hebben een onderzoek ingesteld in het pand. Uiteindelijk vinden zij tussen het systeemplafond en de betonnen vloer daarboven een zak waarin een vis heeft gelegen. De totale vis was inmiddels door de honderden vliegen opgegeten.”

Uitspraak:

De oorzaak van de stankoverlast in de periode rond 3 juli 2019 staat vast, namelijk de aangetroffen rottende vis- en/of etensresten. Dat niet vast staat dat deze resten ook de oorzaak zijn geweest van de stank in de voorliggende periode, is een omstandigheid die in de risicosfeer van verhuurder ligt. Wanneer een huurder herhaaldelijk en gedurende een langere periode klaagt over stankoverlast, dan ligt het op de weg van de verhuurder om op adequate wijze onderzoek te verrichten teneinde de oorzaak van de stank te achterhalen en zo nodig passende maatregelen te treffen. Dat heeft verhuurder niet gedaan. Enkel af en toe komen ruiken en doorspoelen is niet genoeg, nu dat kennelijk niet tot het gewenste resultaat leidde.

Huurder meent dat de stankoverlast moet leiden tot een huurprijsvermindering van 70%, maar daarin volgt de kantonrechter niet . Hoewel aangenomen moet worden dat er sprake is geweest van forse stankoverlast en voorstelbaar is dat dit ingrijpend was in het dagelijks leven van huurder, stelt de kantonrechter tegelijkertijd vast dat de stankoverlast in een golfbeweging plaatsvond. Huurder heeft daarover zelf verklaard dat hij vier tot vijf dagen ernstige stankhinder ondervond, maar dat daarna de stank weer afnam en na enige tijd weer toenam. Dit blijkt ook uit de ingebrachte Whatsapp berichtenwisseling. Gelet hierop zal de kantonrechter de genotsvermindering en de daaraan evenredige huurprijsvermindering in redelijkheid vaststellen op 50%. Dat betekent dat huurder teveel huur heeft betaald in voornoemde periode en verhuurder zal worden veroordeeld om het teveel aan huur betaalde bedrag terug te betalen. Dit betreft een bedrag van € 4.875.

Hoe de zak met rottende vis tussen het systeemplafond en de eerste verdieping tijdens de vakantie van de huurder kwam is onbekend. Wat denkt u?

Forensisch onderzoek Whereplantsoen wegens heftige geur –

Purmerend – Al vanaf het begin van de avond is er in een complex rondom het Whereplantsoen een breed onderzoek gaande vanwege een heftige en penetrante geur. Gevreesd wordt dat de geur veroorzaakt wordt door een overleden mens of dier. Al voor zes uur vanavond was de politie op de locatie aanwezig, waarbij er binnen …

Onderzoek geur Whereplantsoen: horror-scenario kreeg komische ontknoping –

Purmerend – Men hield met het ergste rekening. Tussen 16:00 en 22:00 uur was de politie op zoek naar de herkomst van een heftige penetrante geur rondom een complex aan het Whereplantsoen. Bijna zes uur is de politie, met speurhonden en de forensische opsporing op zoek geweest, toen de oorzaak eindelijk gevonden werd.


4 GRATIS kussens

Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,211FansLike
2,236VolgersVolg
1,560VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
11.5 ° C
12.8 °
10.5 °
93 %
2.2kmh
100 %
vr
12 °
za
10 °
zo
7 °
ma
7 °
di
6 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.