20.3 C
Purmerend
donderdag 18 juli 2024
HomeRegionaalMetropoolregio Amsterdam legt bod bij rijk neer voor 20.000 woningen

Metropoolregio Amsterdam legt bod bij rijk neer voor 20.000 woningen

Regionaal – De Metropoolregio Amsterdam (MRA) heeft een bod neergelegd bij het Rijk om 20.000 betaalbare woningen te bouwen vóór 2025. De woningen kunnen gebouwd worden met financiering uit de Rijks Woningbouwimpuls. Dat is een regeling die gemeenten helpt het woningtekort op te lossen. Gemeenten konden hier tot dinsdag 24 november projecten voor indienen. Het is nu aan het Rijk om te bepalen of de palen de grond in kunnen.

Voor Purmerend gaat het om toevoeging van 632 woningen in de Wheermolen-Oost. Het gaat om ongeveer 120 sociale huurwoningen, 180 doorstroomwoningen, 60 betaalbare koopwoningen en middeldure huurwoningen en 240 woningen in de vrije sector. In de Wheermolen-Oost worden de aankomende jaren zo’n 370 woningen (flats en eengezinswoningen) gesloopt. Voor iedere gesloopte sociale huurwoning komt er een nieuwe sociale huurwoning voor terug. De renovatie van de hoge flats in de Rudolf Garrelsstraat is reeds gestart en de voorbereidingen van de renovatie van de hoge flat aan de Gouwzeestraat is begonnen.

Gigantisch woningtekort

De Metropoolregio Amsterdam kampt ondanks bouwrecords en hoge bouwproducties met een gigantisch woningtekort. Daarnaast staat de betaalbaarheid van woningen in de hele metropoolregio steeds meer onder druk. Landelijk moeten er tot 2030 ruim 845.000 woningen worden gebouwd om de tekorten in te lopen. In totaal is er vanuit het Rijk 1 miljard beschikbaar gesteld om bij te dragen aan de bouw van 65.000 woningen.

Sneller voor elkaar krijgen

De 20.000 woningen die de metropoolregio met een bijdrage van 100 miljoen vanuit de bouwimpuls kan realiseren, zijn verdeeld over 10 projecten in Amsterdam, Zaanstad, Haarlem, Haarlemmermeer, Amstelveen, Purmerend en Hilversum. De bijdrage van gemiddeld € 5.000,- per woning, gaat helpen om de bouw sneller voor elkaar te krijgen. Een opsteker voor alle woningzoekenden in de regio.

Dichtbij ov-locaties

De regio levert met dit aanbod een grote bijdrage aan het totale aantal woningen dat nodig is om de woningtekorten de komende jaren in te lopen. Eerder hebben het Rijk en de metropoolregio samen de ambitie vastgesteld om zoveel mogelijk binnen de steden en dichtbij ov-locaties te bouwen. De projecten die de metropoolregio aanbiedt te bouwen, voldoen hieraan.

10 projecten

De 10 projecten die de Metropoolregio Amsterdam heeft ingediend, zijn:

  • Amsterdam, Hamerkwartier, 4.166 woningen
  • Amsterdam IJburg II, 4.147 woningen
  • Amstelveen, Legmeer, 2.157 woningen
  • Haarlemmermeer, Bols-Pionierterrein, 2.012 woningen
  • Zaanstad, Maak Noord, 1.865 woningen
  • Haarlem, Ontwikkelzone Zuidwest, 1.472 woningen
  • Haarlem, Oostpoort, 1.137 woningen
  • Almere, Campus in de binnenstad, 1.000 woningen
  • Purmerend, Wheermolen Oost, 632 woningen
  • Hilversum, Stationsomgeving, 603 woningen

Home | Wij Wheermolen

Samen met de bewoners werken de gemeente Purmerend en woningcorporatie Intermaris de komende jaren aan een nieuw Wheermolen-oost. We willen woningen renoveren, nieuwe woningen bouwen en het groen en de straten aanpakken. Zo maken we samen de wijk gezond, gemengd en nóg gezelliger.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
20.3 ° C
21.7 °
18.9 °
73 %
0.9kmh
98 %
do
24 °
vr
27 °
za
27 °
zo
20 °
ma
21 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.