Regionaal

Rutte: “Besmettingscijfers naar beneden anders mogelijk strengere maatregelen voor kerst”

Regionaal – Vanavond gaven premier Rutte en minster De Jonge een persconferentie. Hiermee kwamen zij terug op de afspraak van twee weken geleden om de coronamaatregelen voor kerst bekend te maken. Uiteraard werd ook de laatste stand van zaken gegeven.

Rutte gaf aan dat het echt niet goed gaat met de besmettingscijfers. “De realiteit van vandaag is dat we op een tweesprong staan. Of we zorgen er samen voor door ons gedrag dat de cijfers omlaag gaan. Of de cijfers blijven stijgen en dan sluit ik niet uit dat we voor de Kerst bij u terug komen met strengere maatregelen.” Eventuele extra maatregelen voor de kerst worden op 22 december bekend gemaakt.

Rutte gaf ook aan dat er strak gecontroleerde proefprojecten in de culture sector komen in januari en dat er mogelijk meer ruimte komt voor sport. Zo wil hij dat het Outbreak Management Team (OMT) gaat onderzoeken of er meer gesport kan worden in teamverband tot en met 27 jaar. Nu is dat 18 jaar.

Ook zal er gekeken worden naar het toelaten van grotere groepen supporters bij lokale voetbalwedstrijden. Uit deze experimenten moet blijken wat ervoor nodig is dit soort gebeurtenissen door te laten gaan, of er meer kan als er getest wordt en wat in de praktijk haalbaar en verantwoord is, zei Rutte.

Voor de horeca had de premier op korte termijn nog geen perspectief. “Het aantal IC-opnames moet eerst flink terug.” “Dan kan er weer iets, bijvoorbeeld met restaurants. Cafés is echt wat anders, want daar sta je wat dichter op elkaar, zeker als je drank op hebt.”

Voor jongeren komt er extra geld. Deze groep kan een plan indienen voor speciale activiteiten zoals een theatervoorstelling of het maken van een film.

Voor de persconferentie was al duidelijk geworden dat het aantal bezoekers dat je thuis mag ontvangen tijdens de feestdagen op drie blijft. Er lagen voorstellen om het aantal toegestane gasten thuis te verhogen met 4, 5 of 6 personen, maar vanwege het oplopende aantal besmettingen is een dergelijke versoepeling volgens het kabinet niet verstandig.

Minister De Jonge (Volksgezondheid) zegt dat het vaccin van Pfizer/BioNTech waarschijnlijk iets later geleverd wordt, en dat het er veel minder worden. De minister ging ervan uit dat de farmaceut eind december een miljoen doses zou kunnen leveren. Maar nu wordt verwacht dat het er een half miljoen worden. Zorgmedewerkers van verpleeghuizen ontvangen als eerste een oproep om gevaccineerd te worden. Na de medewerkers van verpleeghuizen volgen de medewerkers uit de gehandicaptenzorg en thuiszorg.

Op de vraag of de inentingen op 4 januari beginnen, zoals De Jonge eerder had aangekondigd, zei hij dat het “zo vroeg als mogelijk in januari” wordt.

Bekijk hieronder de persconferentie terug:

Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.