8.1 C
Purmerend
dinsdag 28 maart 2023
HomeRegionaalRutte: "Besmettingscijfers naar beneden anders mogelijk strengere maatregelen voor kerst"

Rutte: “Besmettingscijfers naar beneden anders mogelijk strengere maatregelen voor kerst”

Regionaal – Vanavond gaven premier Rutte en minster De Jonge een persconferentie. Hiermee kwamen zij terug op de afspraak van twee weken geleden om de coronamaatregelen voor kerst bekend te maken. Uiteraard werd ook de laatste stand van zaken gegeven.

Rutte gaf aan dat het echt niet goed gaat met de besmettingscijfers. “De realiteit van vandaag is dat we op een tweesprong staan. Of we zorgen er samen voor door ons gedrag dat de cijfers omlaag gaan. Of de cijfers blijven stijgen en dan sluit ik niet uit dat we voor de Kerst bij u terug komen met strengere maatregelen.” Eventuele extra maatregelen voor de kerst worden op 22 december bekend gemaakt.

Rutte gaf ook aan dat er strak gecontroleerde proefprojecten in de culture sector komen in januari en dat er mogelijk meer ruimte komt voor sport. Zo wil hij dat het Outbreak Management Team (OMT) gaat onderzoeken of er meer gesport kan worden in teamverband tot en met 27 jaar. Nu is dat 18 jaar.

Ook zal er gekeken worden naar het toelaten van grotere groepen supporters bij lokale voetbalwedstrijden. Uit deze experimenten moet blijken wat ervoor nodig is dit soort gebeurtenissen door te laten gaan, of er meer kan als er getest wordt en wat in de praktijk haalbaar en verantwoord is, zei Rutte.

Voor de horeca had de premier op korte termijn nog geen perspectief. “Het aantal IC-opnames moet eerst flink terug.” “Dan kan er weer iets, bijvoorbeeld met restaurants. Cafés is echt wat anders, want daar sta je wat dichter op elkaar, zeker als je drank op hebt.”

Voor jongeren komt er extra geld. Deze groep kan een plan indienen voor speciale activiteiten zoals een theatervoorstelling of het maken van een film.

Voor de persconferentie was al duidelijk geworden dat het aantal bezoekers dat je thuis mag ontvangen tijdens de feestdagen op drie blijft. Er lagen voorstellen om het aantal toegestane gasten thuis te verhogen met 4, 5 of 6 personen, maar vanwege het oplopende aantal besmettingen is een dergelijke versoepeling volgens het kabinet niet verstandig.

Minister De Jonge (Volksgezondheid) zegt dat het vaccin van Pfizer/BioNTech waarschijnlijk iets later geleverd wordt, en dat het er veel minder worden. De minister ging ervan uit dat de farmaceut eind december een miljoen doses zou kunnen leveren. Maar nu wordt verwacht dat het er een half miljoen worden. Zorgmedewerkers van verpleeghuizen ontvangen als eerste een oproep om gevaccineerd te worden. Na de medewerkers van verpleeghuizen volgen de medewerkers uit de gehandicaptenzorg en thuiszorg.

Op de vraag of de inentingen op 4 januari beginnen, zoals De Jonge eerder had aangekondigd, zei hij dat het “zo vroeg als mogelijk in januari” wordt.

Bekijk hieronder de persconferentie terug:


4 GRATIS kussens

Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,210FansLike
2,236VolgersVolg
1,562VolgersVolg

Het weer

Purmerend
lichte regen
8.1 ° C
9.4 °
6.7 °
69 %
1.3kmh
100 %
di
7 °
wo
12 °
do
13 °
vr
10 °
za
9 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.