11.7 C
Purmerend
vrijdag 24 maart 2023
HomeRegionaalRutte: "Nederland gaat vijf weken op slot. We hebben geen keus"

Rutte: “Nederland gaat vijf weken op slot. We hebben geen keus”

Landelijk – Nederland gaat de komende vijf weken grotendeels op slot. Dat heeft premier Rutte gezegd in zijn toespraak vanuit het Torentje. “Alles is erop gericht om het aantal contacten tot een minimum te beperken. Dan heeft het virus geen kans om over te springen.”

Door de hele persconferentie heen was gefluit en gejoel van demonstranten te horen. De premier noemde de maatregelen heftig en ingrijpend. “Zeker zo net voor Kerst. Maar dat we er doorheen komen, staat voor mij vast.

De lockdown die het kabinet instelt, is een “groot pakket aan maatregelen en dringende adviezen”, zei de premier. De nieuwe regels gaan morgen in en gelden tot en met 19 januari. De scholen gaan om praktische redenen niet morgen, maar een dag later dicht. Zij gaan op maandag 18 januari weer open.

Voor Kerst wordt wel een uitzondering gemaakt: in plaats van twee mogen dan drie mensen op bezoek komen. Dat geldt voor 24, 25 en 26 december. Kinderen onder de 13 jaar zijn uitgezonderd van deze regel.

Volgens de premier is de vergaande lockdown de komende vijf weken echt noodzakelijk om het aantal contactmomenten omlaag te brengen. Daardoor kan het virus zich moeilijker verspreiden. Hij wees erop dat er door corona al meer dan een miljoen reguliere behandelingen in het ziekenhuis zijn uitgesteld. “Medewerkers in de ziekenhuizen lopen al maanden op hun tandvlees.” Rutte gaf aan dat er dagelijks 60 coronadoden te betreuren zijn en meer dan 9000 besmettingen per dag.

“We moeten door deze hele zure appel heen bijten voor het beter wordt. En ja, het wordt beter.” Daarmee sloot premier Rutte de persconferentie zojuist af. “Er komt een moment dat we corona achter ons laten. Dat is niet meteen”, benadrukte Rutte. Maar dankzij de vaccins wordt 2021 volgens hem een “jaar van hoop”. De komende weken komt het volgens de premier neer op “nog meer veerkracht” , “Blijf elkaar helpen en blijf geduldig naar elkaar”

De premier deed vanavond de oproep aan werkgevers om werknemers zo veel mogelijk thuis te laten werken. Reizen met het openbaar vervoer is alleen in noodzakelijke gevallen de bedoeling, net zoals in maart, tijdelijks de ‘intelligente lockdown’. Rutte: “Thuiswerken blijft daarom ook de norm, tenzij het absoluut noodzakelijk is om naar het werk te gaan.”

Voor het onderwijs geldt dat onderwijs op afstand de norm wordt. De kinderopvang gaat dicht en blijft alleen open voor mensen met vitale beroepen en kwetsbare kinderen.

Op dinsdag 12 januari geven Rutte en minister De Jonge opnieuw een persconferentie, waarin zij zullen uitleggen hoe Nederland dan verder gaat.

Aan het einde van de persconferentie wenste Rutte iedereen een mooie warme kerst toe ondanks alle beperkingen.

Bekijk hieronder de persconferentie terug:


4 GRATIS kussens

Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,211FansLike
2,236VolgersVolg
1,560VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
11.7 ° C
12.2 °
10 °
92 %
1.3kmh
100 %
vr
12 °
za
9 °
zo
8 °
ma
7 °
di
2 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.