13.4 C
Purmerend
vrijdag 30 september 2022

HomeColumnColumn van Eline: "De Polder-lockdown van Rutte"

Column van Eline: “De Polder-lockdown van Rutte”

In de jaren tachtig floreerde het. Ons land gaf er wereldwijd lezingen over. We waren er trots op. Nederland is de bakermat van ‘het poldermodel’. Was het niet het toppunt van echte democratie? Overleg tussen sectoren en de overheid om tot overeenstemming te komen. Breed gedragen. Een consensus die met alle belangen rekening houdt. Wat zijn we er trots op.

“Het poldermodel”, moet onze Minister President gedacht hebben, toen hij begin van dit jaar voor de enorme uitdaging stond. De uitdaging die Corona heet. “We overleggen, wegen de belangen af van lichamelijke en economische gezondheid. En we leggen uit dat we niets willen eisen. We geven vertrouwen en we noemen het een intelligente lockdown. Deze crisis kunnen wij ‘polderen’. We zullen ze in de rest van de wereld een poepie laten ruiken.”

Intelligent polderden wij ons door de eerste ‘lockdown’. Het was ons ernst. We hielden 1,5 meter afstand en wasten onze handen stuk. We werkten thuis en gingen niet meer met het OV. Toen begon het gepolder: Scholen open, geen gevaar. Scholen dicht, want de mensen willen het. Mondkapjes hebben geen nut, een beetje nut, zijn verplicht. Door goed te luisteren, dacht onze Minister President ons steeds meer in te polderen in iets wat geen lockdown was.

In oktober werd er nog even verder gepolderd. De besmettingscijfers schoten omhoog. Nog éénmaal werd geprobeerd of onze ‘intelligentie’ weer het trucje zou kunnen doen. Maar we waren uitgepolderd. Te veel overleg zorgde de afgelopen maanden voor een te weinig stringent beleid.

“Het is tijd voor actie”, zal Rutte gedacht hebben. “Het kan zo niet langer meer, we moeten nu in lockdown”. Met zijn poten in de modder zit het polderen zo ingebakken in het DNA, dat het toch een Polder-Lockdown werd. Zo simpel als het had kunnen zijn, bleek het streven naar een consensus groter.

Tot vanmiddag kon je thee en koffie kopen bij de tabaksspeciaalzaak, maar kocht je staatsloten en sigaretten bij de supermarkt. Mocht de kruidvat wel speelgoed verkopen, maar de speelgoedwinkel niet. Ook de Action mocht geen speelgoed verkopen, want dat was geen drogisterij. Maar natuurlijk kon je wel WC-papier kopen, want dat hebben ze in de supermarkt niet (meer). Verder is het fijn te ontdekken dat ook stroopwafels en Limburgse vlaaien tot de essentiële levensbehoeften behoren. Daar profiteert de HEMA ook van mee, want hun banket en worsten, dat is het toch wel helemaal.

De lijst van rariteiten kan nog veel langer. Want wat is er vorig weekend veel gepolderd. Ook op dit moment wordt er overleg gevoerd. Ik ben benieuwd wat er vandaag weer uitkomt. Hoe ziet onze Polder-lockdown er morgen uit?


Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.

Gerelateerde artikelen

2 REACTIES

 1. Goeie vraag.

  Deze man, Mark Rutte, top lobbyist van de Big Pharma en de EU, heeft werkelijk lak aan alle sociale normen en waarden.

  Zelfs m.b.t. de toeslagenaffaire heeft hij het lef om er maling aan te hebben. Nu even niet, #bekhouden

  Wat een slaafs volk is Nederland geworden.

  ‘Onze MP’, de sloper van de zorg en onze soevereiniteit is nog geen inlegvelletje waard en mag wat mij betreft, moet zelfs, het eerste spuitje nemen.

  Kan Nederland tenminste weer op 2 oren slapen.

 2. Hoe ziet onze Polder-lockdown er morgen uit?
  Ik zou het niet weten want ieder uur zijn er uitzonderingen of juist inperkingen.
  Duidelijkheid is ver te zoeken.
  Niet allen qua winkels open of dicht.
  Ik snap het niet meer.

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,177FansLike
2,236VolgersVolg
1,526VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
13.4 ° C
15.6 °
12.2 °
88 %
4.8kmh
6 %
vr
16 °
za
15 °
zo
16 °
ma
16 °
di
19 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.