11.1 C
Purmerend
woensdag 22 maart 2023
HomePurmerendBijna 1,7 miljoen tekort voor gasvrij Purmerend

Bijna 1,7 miljoen tekort voor gasvrij Purmerend

PURMEREND –  Het aardgasvrij maken van Overwhere-Zuid in Purmerend pakt flink duurder uit dan gedacht. Om alle 1170 woningen in de wijk van het gas af te halen is er bijna 1,7 miljoen euro extra nodig. De wijk is door de gemeente aangewezen als proeftuin om de huizen aardgasvrij te maken. Hiervoor heeft de gemeente eerder 7,3 miljoen euro subsidie vanuit het rijk gekregen.

In de pilot die de gemeente heeft gedraaid rond basisschool ’t Prisma met 96 woningen zijn 88 woningen van het gas afgehaald. 3 woningeigenaren hebben zelf hebben besloten om met subsidie van het gas af te gaan en 8 blijven op het gas aangesloten. Nu deze pilot is afgerond kan de gemeente een raming maken voor de overige delen van de wijk. Dan blijkt dat er een tekort in de begroting te zijn ontstaat van 1,2 of 1,7 miljoen.

“Voor de uitvoering hebben we nog 6,77 miljoen beschikbaar vanuit het Rijk. Dat is veel geld, toch is het niet voldoende als we blijven werken zoals in de pilot”, schrijft de gemeente. Waar de 1,7 miljoen vandaan moet komen is nog maar de vraag. De gemeente komt 1,2 of 1,7 miljoen tekort afhankelijk van hoe de huizen in de toekomst verwarmd gaan worden. Dit kan namelijk met een warmtepomp of via stadsverwarming. 

Het eerste deelgebied rond basisschool ’t Prisma is onlangs afgesloten en geëvalueerd. Tijdens dit onderzoek keek de gemeente hoe ze de woningen van het gas af konden krijgen en hoe ze konden leren voor de rest van de wijk. Nu die pilot in de straat bijna afgerond is wordt er gekeken naar het volgende ‘blok’ de Scheldestraat. De gemeente zal in deze buurt met de bewoners in gesprek gaan. Zij krijgen drie maanden om te beslissen of ze een warmtepomp willen (all electric) of aangesloten willen worden aan de stadsverwarming.

De gemeente betaalt de kosten om over te stappen. Als er binnen die tijd geen keus wordt gemaakt door de bewoners, dan moeten ze zelf voor de kosten opdraaien. Er kan namelijk ook gekozen worden om gewoon op het gas te blijven, al zou daar verandering in kunnen komen omdat er mogelijk een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gaat om de verplichting voor de netbeheerder om een gasaansluiting op elk huis te realiseren te laten vervallen. In 2024 moet het hele project in Overwhere-Zuid klaar zijn. De gemeente hoopt 85 procent van de bewoners mee te krijgen.


4 GRATIS kussens

Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Wild guess: tariefs- en gemeentebelastingen en gemeenteleges omhoog?
    Tsja, betaald moet er worden en naar goed Nederlands Overheidsgebruik laten ze daar het liefst de burger voor opdraaien.

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,210FansLike
2,236VolgersVolg
1,562VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
11.1 ° C
12.2 °
10 °
94 %
0.9kmh
100 %
do
13 °
vr
12 °
za
11 °
zo
6 °
ma
3 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.