Purmerend

Purmerend sluit zich aan bij campagne statiegeld op blikjes “Yes, We Can!”

Purmerend – Purmerend gaat zich aansluiten bij de campagne ‘Yes, We Can!’ van de statiegeldalliantie. Gisteren werd er een motie ingediend door D66 Purmerend waarin hiertoe werd opgeroepen. Alle politieke partijen steunden deze motie. De boodschap hierin is om zo snel als mogelijk statiegeld op blikjes in te voeren.

Samen met 66 andere gemeenten die zich ook al hebben aangesloten bij de campagne, gaat de gemeente Purmerend nu ook actief uitdragen om snel te besluiten voor statiegeld op blikjes.

Eerder werd al duidelijk dat er statiegeld op kleine plastic flesjes wordt ingevoerd. “8 op de 10 Nederlanders willen dat er statiegeld op blikjes komt. Bij de politici in de Tweede Kamer en het kabinet is heel veel goede wil om, na de plastic flesjes, ook statiegeld op blikjes in te voeren. Samen met gemeenten, organisaties en bedrijven moedigen we de politici daarom aan om nu door te pakken en snel te besluiten voor statiegeld op blikjes.

Dit kan zelfs nog deze regeerperiode. Het beslismoment staat gepland voor het najaar 2021. Maar de tellingen door Rijkswaterstaat tonen nu al dat het aantal blikjes in de natuur niet daalt, maar sterk stijgt met 19 procent. Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven verklaarde in het Algemeen Dagblad van 11 november dat om die reden overwogen kan worden om de beslissing begin 2021 te nemen! Een vergelijkbare vervroeging van het besluit gebeurde in april ook voor statiegeld op kleine plastic flessen. We vragen dat het kabinet dit nu ook voor de blikjes doet. Statiegeld op blikjes? Yes We Can!”, aldus de statiegeldalliantie.

Gemeente Purmerend; “Een stad met 80.000 inwoners en een eigen zwerfinator. Statiegeld moet, want elke zwerfie is er één te veel. Wij vinden het belangrijk dat zwerfvuil voorkomen wordt. Statiegeld op kleine flesjes en blikjes zal bijdragen aan vermindering van zwerfvuil. Want je gooit je geld toch ook niet op straat? Zwerfafval heeft waarde en kan goed gerecycled worden. Dat moeten we stimuleren!”


Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

1 commentaar

 1. Euhm, statiegeld op blikjes en kleine plastic flesjes….
  Het zóu kunnen helpen tegen het zwerfvuil, maar ik betwijfel het.

  Als ik van de winkels terugloop (en niet onderuit word gereden door fietsers en scooters op de stoep) naar huis zie ik: peuken, latexhandschoenen, mondkapjes, blikjes, plastic flesjes, luiers, kauwgom, leeggevreten verpakkingen van Mc Donald/snackbar etc. op de stoepen voor en in de poorten naast/achter de woningen liggen.
  Gooi het in de afvalbak of thuis in de container.
  Kwestie van (her)opvoeden en/of “net” gedrag aanleren.

  Van die paar centen liggen weinigen wakker die hun troep achter zich neerpleuren.

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.
%d bloggers liken dit: